Στήριξη Ομήρου στο έργο και κοινωνικό ρόλο του Συνεργατισμού

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή κ. Νικόλα Χατζηγιάννη και τα μέλη του Συμβουλίου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στα γραφεία του Ιδρύματος.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και την πλήρη και διεξοδική ενημέρωση, της οποίας έτυχε. «Θέλω να δηλώσω με έμφαση ότι ο Συνεργατισμός –ή αυτό που διαχρονικά αποκαλούσαμε Συνεργατικό Κίνημα-, θα πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί αυτό θεωρήθηκε μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της κυπριακής οικονομίας τον προηγούμενο αιώνα, δηλαδή να διατηρήσει τον κοινωνικό του χαρακτήρα και να μην μετατραπεί σε μια απρόσωπη, εμπορική τράπεζα», είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αναδιαρθρώσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ομήρου εξήρε το γεγονός ότι τον Νοέμβριο, ο Συνεργατισμός πέτυχε ρεκόρ στις αναδιαρθρώσεις. «Θέλω να απευθυνθώ και προς την Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρέπει να παρακολουθεί πολύ στενά τις αναδιαρθρώσεις –όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων και του Συνεργατισμού-, και υπό το φως τις κτώμενης εμπειρίας των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, θα πρέπει να προχωρεί σε επανεξετάσεις του πλαισίου των αναδιαρθρώσεων, ούτως ώστε να διευκολύνονται και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και οι δανειολήπτες», συμπλήρωσε.

«Είναι σημαντικό και είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει σταδιακά χορήγηση χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ώστε να κινηθεί η πραγματική οικονομία. Διότι αυτό που ονομάζεται ως πρόβλημα ‘κόκκινα δάνεια’, θα αντιμετωπιστεί ριζικά και ολοκληρωμένα όταν υπάρξει ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας. Δεν υπάρχουν «ππαταξίδιες». Υπάρχουν δυσκολίες και, συνεπώς, με την πραγματική επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας θα γίνει πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν αυτά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Τέλος, ο κ. Ομήρου εξέφρασε το μεγάλο ενδιαφέρον και τη στήριξη της Βουλής των Αντιπροσώπων στο έργο και τον κοινωνικό ρόλο που επιτελεί ο Συνεργατισμός διαχρονικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολιτικές δυνάμεις και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θα περιβάλουν με ιδιαίτερη φροντίδα το Συνεργατικό Κίνημα. Επανέλαβε δε ότι, παρά την περιπέτεια που πέρασε το Συνεργατικό Κίνημα, «υπήρξε ‘σαρξ εκ της σαρκός’ της κυπριακής κοινωνίας και για αυτό θέλουμε να διατηρήσει αυτόν τον χαρακτήρα που είχε όλες αυτές τις δεκαετίες».

Από πλευράς του, ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Νικόλας Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στην εποικοδομητική συνάντηση του ιδίου και των μελών του Συμβουλίου με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον οποίο ευχαρίστησαν για την προσωπική και θεσμική βοήθεια που τους παρέχει. «Σε αυτήν τη συνάντηση, ενημερώσαμε λεπτομερώς τον κ. Πρόεδρο για την πορεία και τα αποτελέσματα του Συνεργατισμού και το κυριότερο για το μέλλον του.

Παρουσιάσαμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό και το υπηρεσιακό μας σχέδιο για τα επόμενα τρία χρόνια. Μοιραστήκαμε το τι θέλουμε να κάνουμε, την εικόνα που φαίνεται. Μια εικόνα που μας δίνει πολύ θετικά μηνύματα και την ίδια στιγμή με τα αποτελέσματα που καταφέρνουμε να έχουμε, μέσω μιας μεγάλης προσπάθειας και πορείας τα τελευταία δύο έτη, νοιώθουμε υπερήφανοι για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Συνεργατισμός τα τελευταία δύο έτη όσον αφορά την επιστροφή της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, την ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως αυτό το οποίο βλέπουμε για την επόμενη τριετία», υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννης.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του κ. Ομήρου περί «ρεκόρ αναδιαρθρώσεων», ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι «είμαστε στο πιο ψηλό σημείο αριθμού αναδιαρθρώσεων και βλέπουμε πλέον εφικτό, όχι τον φιλόδοξο στόχο των 900 εκ. για το 2015, αλλά θα προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε το 1 δις σε αναδιαρθρώσεις». Πρόσθεσε ότι «είμαστε περίπου 50% υψηλότερα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι ρυθμοί αυτήν τη στιγμή είναι φρενήρεις.

Βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη μας και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τους πελάτες μας, μέσω του πλαισίου χαμηλών επιτοκίων που έχουμε θέσει από την άνοιξη, μάς βοηθά πολύ ώστε να γίνουν ειλικρινείς επαφές με τους πελάτες μας για να οδηγηθούμε σε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις».