Συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γ. Βαρεμένο

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιώργο Βαρεμένο.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Βαρεμένος δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι με τον Πρόεδρο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε σταθερά υπέρ της συνταγματικής νομιμότητας, του σεβασμού της θέλησης του λαού και υπέρ της δημοκρατίας, η οποία, όμως, συνδέεται με ορισμένα πράγματα, με τον ανθρωπισμό και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως “πρέπει η Τουρκία να δώσει απτά δείγματα επ` αυτού, εάν θέλει να πείσει τον ίδιο της τον εαυτό ότι θέλει να ακολουθήσει ένα ευρωπαϊκό δρόμο».

Είπε ακόμα ότι «είμαστε σταθερά υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών, στεκόμαστε στο πλάι της κυπριακής Κυβέρνησης, για μια λύση που θα αντανακλά τις αρχές και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και μακριά από τον αναχρονισμό του θεσμού των εγγυήσεων.

Είμαστε, λοιπόν, σταθερά προσηλωμένοι σε αυτό το δρόμο, ο οποίος είναι και κοινά αποδεκτός από όλους, επεσήμανε, προσθέτοντας πως “άλλος δρόμος δεν φαίνεται να υπάρχει, μια άλλη εναλλακτική. Ελπίζουμε και θέλουμε να αισιοδοξούμε σε ένα αίσιο πέρας».

Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών, με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Βαρεμένος είπε πως θέλει να είναι αισιόδοξος και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οι απογοητεύσεις του παρελθόντος και οι υπαρκτές δυσκολίες οι σημερινές και πως δεν υπάρχει αμφιβολία επί αυτού. Αλλά όλοι έχουμε επίγνωση ότι είναι μια ευκαιρία – δεν θέλω να τη χαρακτηρίσω τελευταία – αλλά εν πάση περιπτώσει έχει ένα επείγον αυτή η ευκαιρία. Είναι μια ιστορική συγκυρία που πρέπει να την εκμεταλλευτούμε”, υπογράμμισε. Από εκεί και πέρα, εδώ είμαστε να σταθμίσουμε, και πάνω από όλα να τα σταθμίσει τα γεγονότα και το όποιο αποτέλεσμα ο κυπριακός λαός».