Συνάντηση Πούτιν-Ποροσένκο στο Μινσκ

Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας συναντώνται σήμερα για πρώτη φορά από τον Ιούνιο οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι πολεμικό με φόντο την κρίση στις επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα πως έστειλε στρατιώτες και οπλισμό στους ενόπλους στα ανατολικά, αναφέροντας επίσης ότι συνέλαβε δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές -τις φωτογραφίες των οποίων δημοσίευσε ως έκκληση στις οικογένειές τους.

Οι ελπίδες για συνεννόηση στο Μινσκ είναι μικρές, δεδομένου του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών μετά τις τελευταίες ανταλλαγές κατηγοριών. Οργή έχει προκαλέσει και η διακηρυγμένη πρόθεση της Μόσχας να στείλει και δεύτερο κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, λίγες ημέρες αφού η πρώτη οχηματοπομπή είχε γίνει νέο αντικείμενο διπλωματικής διαμάχης.

Η υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας SBU ανακοίνωσε πως έχει συλλάβει δέκα ρώσους στρατιώτες στην ανατολική Ουκρανία και τους ανακρίνει στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας. «Έχει ανοίξει διαδικασία ποινικής έρευνας για παράνομη διέλευση των συνόρων από οπλισμένους ρώσους πολίτες» αναφέρει η ουκρανική πλευρά.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Κίεβο, για αλεξιπτωτιστές της 98ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, που έχει την έδρα της στην κεντρική Ρωσία, συνελήφθησαν κοντά στο ουκρανικό χωριό Ντζερκάλνε, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με την ουκρανική SBU, οι ρώσοι στρατιώτες δήλωσαν ότι εστάλησαν στη ρωσική περιοχή του Ροστόφ, στα σύνορα της Ρωσίας με τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ο υπουργός Άμυνας Βάλερι Γκελετέι ανάρτησε τα μεσάνυχτα μήνυμα, στο οποίο καλεί τους συγγενείς των δέκα στρατιωτών να τους αναγνωρίσουν. Οι στρατιώτες, ανέφερε στο μήνυμά του προς τις οικογένειές τους, «επισήμως, συμμετέχουν σε ασκήσεις σε διάφορα μέρη της ρωσικής επικρατείας, αλλά στην πραγματικότητα παίρνουν μέρος στην επίθεση κατά της Ουκρανίας».

«Απευθύνομαι στις οικογένειές τους, μάθετε αμέσως πού βρίσκονται τα παιδιά σας, πάρτε τους από την Ουκρανία όπου αναγκάζονται να πεθάνουν για τα προσωπικά συμφέρονται μίας χούφτας αξιωματικών στο Κρεμλίνο που δεν νοιάζονται για την οικογένειά σας και την πατρίδα σας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκετελέι.

Τα ουκρανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν φωτογραφίες των στρατιωτών (όπως η Ukrainska Pravda) με την έκκληση του Κιέβου στις οικογένειές τους.