Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, χωρίς κοινή συνέντευξη τύπου

Συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, χωρίς κοινή συνέντευξη τύπου

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει στους δημοσιογράφους μόνος του μετά τη Σύνοδο της Γενεύης

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν θα παραχωρήσει μόνος συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν την ερχόμενη εβδομάδα καθώς αυτή είναι η πιο κατάλληλη μορφή για να επικοινωνήσει με σαφήνεια με τον «ελεύθερο Τύπο» δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στις 16 Ιουνίου σε μια ελβετική έπαυλη του 18ου αιώνα, με θέα τη λίμνη της Γενεύης για μια συνάντηση κορυφής που θα καλύψει θέματα στρατηγικής πυρηνικής σταθερότητας και την επιδεινούμενη σχέση ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση.

Οι δύο ηγέτες, μετά από σειρά δημόσιων αντεγκλήσεων και επί προσωπικού, αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι όλα τα σημεία που προκαλούν τριβή.

Ως εκ τούτου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν θα δώσει μόνος του συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση. Στις συνομιλίες θα αναφερθεί στις κυβερνοεπιθέσεις με λυτρισμικό που προέρχονται από τη Ρωσία, στην επιθετικότητα της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, τη φυλάκιση αντιφρονούντων και άλλα θέματα, που έχουν προκαλέσει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Γιατί ο Μπάιντεν θέλει σόλο συνέντευξη

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Σύνοδος στη Γενεύη αναμένεται να είναι «ειλικρινής και απλή», ωστόσο σημείωσε ότι η σόλο συνέντευξη Τύπου κρίθηκε από την αμερικανική πλευρά ως η κατάλληλη μορφή για επικοινωνία με τους δημοσιογράφους, τόσο όσον αφορά σε τομείς που μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσο και σε τομείς που υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι στόχος της είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να καταστούν πιο «σταθερές και προβλέψιμες». Άλλωστε, τα όσα έγιναν στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι, τον Ιούλιο του 2018, είναι ακόμη «φρέσκο» στις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ τότε είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη χώρα του, καθώς δήλωσε ότι αποδέχθηκε τις εξηγήσεις του Πούτιν, διαψεύδοντας επί της ουσίας τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, περί παρέμβασης της ρωσικής πλευράς στις αμερικανικές εκλογές του 2016.