Σκοπιανός ΥΠΕΞ για φανέλες στο Euro: Καμιά υποχρέωση από τη Συμφωνία Πρεσπών

Σκοπιανός ΥΠΕΞ για φανέλες στο Euro: Καμιά υποχρέωση από τη Συμφωνία Πρεσπών

Οι φανέλες της Εθνικής Ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στο EURO προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΠΟ, του Λευτέρη Αυγενάκη και του Νίκου Δένδια. Μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε ότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζήτησε την παρέμβαση της UEFA. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού ενημέρωσε την UEFA ότι αντίστοιχη επιστολή απέστειλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, καθώς η ποδοσφαιρική ομάδα της Β. Μακεδονίας παρουσιάστηκε στο EURO με φανέλες που έχουν χαραγμένα τα αρχικά της «Ομοσπονδίας της Μακεδονίας»,  FFM (Football Federation of Macedonia) χωρίς το πρόθεμα «Βόρεια», ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ισχυρίστηκε ότι δεν προβλέπεται η αλλαγή ονομασίας από τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς δεσμεύει μόνο τα κρατικά ιδρύματα.

Μάλιστα επικαλείται την Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε:

«Το FFM είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο κεντρικό μητρώο ως ένωση που δε λαμβάνει κρατικά χρήματα. Η συμφωνία Πρεσπών καλύπτει ιδρύματα που λαμβάνουν κρατικά χρήματα. Και εφόσον η FFM δε λαμβάνει κρατικά χρήματα, δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμόσει το όνομά της σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα εμπορικά σήματα της Συμφωνίας ορίζονται: ο κωδικός είναι MK, MKD. “Μερικοί ρωτούν γιατί δεν είναι NMC”, αλλά αυτό το ακρωνύμιο είναι μόνο για πινακίδες κυκλοφορίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε ο Οσμάνι.

Η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της γειτονικής χώρας δεν έχει προσχωρήσει ακόμη στην αλλαγή του ονόματός της, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάνοντας χρήση του προηγούμενου.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η Εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας θα πάρει μέρος σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Η Βόρεια Μακεδονία συμπληρώνει τον 3ο όμιλο μαζί με Ολλανδία, Ουκρανία και Αυστρία.