Συνάντηση Δ. Αβραμόπουλου με τον Σέρβο ομόλογό του Ν. Ρόντιτς

Θέματα που αφορούν την εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Σερβίας, εξετάσθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Νεμπόισα Ρόντιτς.

Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, τόσο για την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όσο για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κ. Ρόντιτς, εστίασε στη συμμετοχή της Σερβίας στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) για τη μεταφορά σερβικών δυνάμεων με ελληνικά πλοία, στη συμμετοχή Σέρβων αξιωματικών στα ελληνικά πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας στη Σομαλίας – Αταλάντα και στην εκπαίδευση Σέρβων αξιωματικών στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας.

O κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, υπενθυμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ ξεκίνησαν στις 12 Ιανουαρίου επί ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Όσον δε αφορά το Κόσσοβο, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας να διαδραματίσει εποικοδομητικό και θετικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, μέσα από σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας, ώστε η περιοχή να εξελιχθεί σε μία όαση ασφάλειας για όλους τους λαούς της ΝΑ Ευρώπης.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε τον Σέρβο ομόλογό του να συμμετάσχει στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΝΑ Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το επόμενο δίμηνο και αντίστοιχα ο κ. Ρόντιτς προσκάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί τη Σερβία.