Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Κύπρου και Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Μετά την άφιξη στου στη Κύπρο ο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, στην  Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Μετά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής είχαν μια πολύ ευχάριστη συνάντηση.

«Ήταν εθιμοτυπική επίσκεψη του Αγίου Αμερικής. Αναφερθήκαμε σε πολλά θέματα, όπως τα εθνικά, τα εκκλησιαστικά, τα πολιτιστικά. Είχαμε μια σφαιρική συνομιλία επί πολλών θεμάτων. Την Πέμπτη θα ξανά έρθει στην Αρχιεπισκοπή και θα έχουμε ένα επίσημο γεύμα, όπως και την Κυριακή», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι την Κυριακή, 26 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, άγει τα ονομαστήριά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο οποίος θα προστεί του πανηγυρικού Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως.

Όπως ανέφερε, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές του λαού, στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από τις 11:00 μέχρι τις 13:00.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «όπως πάντα, όλες οι περιπτώσεις που είμεθα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου είναι ευλογία Θεού».

«Είχαμε μία ωραιότατη ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών, απόψεων, πόνων, αλλά και πίστεως και βεβαιότητος, διότι ο Άγιος Κύπρου είναι άνθρωπος όχι μόνο αισιόδοξος, αλλά είναι άνθρωπος γεμάτος από το χριστιανικό στοιχείο αισιοδοξίας, που είναι η ελπίδα και η βεβαιότητα λόγω πίστεως. Είμεθα εδώ όχι ως επισκέπτες. Βέβαια υπάρχει η επίσημη πρόσκληση αλλά είμαστε εδώ ως προσκυνητές. Ήρθαμε σε ένα χώρο που θεωρούμε ότι είναι ιερός χώρος. Η Κύπρος ως μεγαλόνησος, αλλά και αυτός ο χώρος της Αρχιεπισκοπής, από τον οποίο έχουν περάσει μεγάλες μορφές που είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε από τον αείμνηστο Μακάριο, τον αμέσως προηγούμενο προκαθήμενο, τον Χρυσόστομο Α` και τώρα με τον παρόντα Αρχιεπίσκοπο με τον οποίο στην πρώτη επίσκεψη εδώ είχα την τιμή να τον γνωρίσω ως τοποτηρητή. Μετά να έχω την χαρά να είμεθα μαζί απόψε», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανέφερε ότι μαζί του στην Κύπρο είναι ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος, ένας από τους οκτώ Μητροπολίτες Αμερικής και ο Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός ο οποίος είναι ο πρώτος Κύπριος Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και είναι ο Αρχιγραμματέας της Συνόδους στην Αμερική.

«Μας συνοδεύει πάντοτε ο Αρχιδιάκονος της Αρχιεπισκοπής, Παντελεήμων, με τον οποίο είναι τέταρτη φορά που ερχόμαστε στην Κύπρο αυτά τα τελευταία χρόνια και όπως πάντα χαιρόμαστε τη φιλοξενία του Μακαριωτάτου που είναι ένας εκ των κορυφαίων σήμερα προκαθημένων της Ορθόδοξου Εκκλησίας. Θα ήθελα πολύ να είσαστε όχι μόνο εδώ απόψε, να είστε και στη Σύνοδο των Προκαθημένων για να δείτε πως ομιλεί, τι ιδέες προσφέρει, τι λύσεις προσφέρει αυτός ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησία της Κύπρου και ο οποίος είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο για την Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα. Τον ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γιατί μας έδωσε τον χρόνο απόψε να είμαστε μαζί και μας έδωσε την χαρά να ξανά βρεθούμε τις επόμενες ημέρες και να χαρούμε και πάλι την συνύπαρξη μας», κατέληξε.