Συνάντηση Αναστασιάδη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο το Σεπτέμβριο

Σε γραπτή δήλωση εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε  ότι κατά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου καθώς και άλλα θέματα.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο για τις τελευταίες συνομιλίες για μία συνολική διευθέτηση κι ο Αντιπρόεδρος επαναβεβαίωσε την σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», αναφέρει.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κρίση στην Ουκρανία και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, «ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να επιβληθεί κόστος στην Ρωσία, αν συνεχίσει τον τωρινή πορεία και αποτύχει να υποστηρίξει ενεργά μία κατάπαυση του πυρός, έναν οδικό χάρτη για ειρηνευτικές συνομιλίες, την απελευθέρωση των ομήρων, μία αποστολή παρατηρητών των συνόρων του ΟΑΣΕ και τη διακοπή μεταφοράς βαρέων όπλων και εξοπλισμό των αποσχιστών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπάιντεν είχε την Πέμπτη και την Παρασκευή τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο.

Εγκυρη πηγή στην Ουάσιγκτον ανέφερε ότι στη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διευθετήθηκε συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο το Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.