Συμφώνησαν για επανάκτηση εμπιστοσύνης

Σε συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού συμφώνησαν σήμερα στην ανάγκη επανάκτησης της εμπιστοσύνης του λαού και την τιμωρία των όσων ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση

Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, παρά τις διαφορές τους σε πολλά ζητήματα, ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων επιβάλλεται, όπως επιβάλλεται και η ανάληψη πρωτοβουλιών για να αποκτήσει ο χώρος της πολιτικής την αξιοπιστία του.

Στη δήλωσή του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “είναι πολύ καλά γνωστό πως με τον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία και προσέγγιση, καθώς και διαφορά απόψεων σε πολλά ζητήματα”.

“Δεν μας βρίσκει για παράδειγμα σύμφωνους ο αντιφατικός χειρισμός του Κυπριακού, που επιτρέπει στον κ. Έρογλου να παίζει ανενόχλητος τα επικοινωνιακά του παιχνίδια. Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους ούτε οι αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης που χαρακτηρίζονται από τυφλή υποταγή στην Τρόικα και εξυπηρετούν μονάχα τους λίγους που δήθεν θα επανεκκινήσουν την οικονομία, ενώ φορτώνουν τα βάρη στους πολλούς”, είπε.

Ανέφερε ότι “ως ΑΚΕΛ πιστεύουμε ότι είναι πρώτιστο καθήκον να προστατέψουμε την κοινωνία από την επίθεση που δέχεται, να καταφέρει η Κύπρος να παραμείνει όρθια σήμερα για να παλέψει για το αύριο, για να μην μετρά θύματα, συντρίμμια και να ζει στην αβεβαιότητα ακόμα και όταν θα απαλλαγεί από το Μνημόνιο”.

Πρόσθεσε ότι “διαφωνούμε, επίσης, με τον αλαζονικό, αυταρχικό και με πλήρη περιφρόνηση στους θεσμούς τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κυβέρνηση σε θέματα αξιοκρατίας και διαφάνειας”.

“Παρόλα αυτά, ο διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων επιβάλλεται, ιδιαίτερα σήμερα που τίθενται ενώπιον του λαού πολλά και κρίσιμα ζητήματα για αντιμετώπιση και επίλυση”, σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

Είπε, επίσης, ότι “σε ό,τι αφορά τα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και την προσέγγιση της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ στον τρόπο διακυβέρνησης, είναι φανερό πως με τον τρόπο που λειτουργούν δεν αφήνονται περιθώρια συνεννόησης”.

“Σε ό,τι αφορά όμως το Κυπριακό, επαναλαμβάνουμε ότι η λύση του συνιστά θέμα προτεραιότητας για το ΑΚΕΛ. Θέμα που έχει να κάνει με την επιβίωση του λαού μας στη γη που τον γέννησε. Το ΑΚΕΛ πιστεύει πως επιβάλλεται σοβαρή, ειλικρινής και μελετημένη διαχείριση του Κυπριακού”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε κάθε ενέργεια που στρέφεται στη σωστή κατεύθυνση, στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης και επανένωσης του τόπου μας στη βάση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, λύσης που θα δημιουργεί προοπτικές για καλύτερο μέλλον για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους”.

“Είμαστε, επίσης, έτοιμοι να επιδιώξουμε συνεννόηση σε ζητήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να οδηγηθεί ο τόπος και η κοινωνία μας μπροστά”, ανέφερε.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι “αυτό ήταν το πλαίσιο της συζήτησης που είχαμε με τον κ. Νεοφύτου”, προσθέτοντας ότι “είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση την οποία βεβαίως θα αναπτύξουμε και με τα άλλα πολιτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να υπάρξει συλλογική προώθηση μέτρων που θα απαντούν στα λαϊκά προβλήματα και θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς και στα ίδια τα πολιτικά κόμματα”.

Στη συνέχεια, διαβεβαίωσε τον κ. Νεοφύτου ότι “από τη δική μας πλευρά θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ο πολιτικός λόγος να διατυπώνεται σε ένα ψηλό επίπεδο με επιχειρήματα, για να μπορέσουμε πραγματικά να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου και ταυτόχρονα, βέβαια, θα επιδιώξουμε να θέσουμε ξεκάθαρα στο κέντρο της προσοχής μας τα προβλήματα των ανθρώπων, έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις σε όλα αυτά τα οποία σήμερα τους ταλανίζουν”.

Στη δήλωσή του, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “η κριτική σε μια δημοκρατία είναι ωφέλιμη, γιατί βοηθά τους κυβερνώντες να διορθώνονται”, σημειώνοντας ότι “αυτό δεν σημαίνει πως συμμερίζομαι τα όσα ο κ. Κυπριανού έχει πει, ούτε και θεωρώ πως αντιπαραθετικά θα πρέπει να σχολιάσω”.

“Θα πω μόνο πως για μας η Κυβέρνηση, μέσα από αντίξοες συνθήκες, δίνει μία σκληρή προσπάθεια για τη σωτηρία της οικονομίας του τόπου, μια προσπάθεια παράλληλη για να ευοδωθούν οι προσδοκίες του λαού μας για να ζούμε σε μιαν επανενωμένη Κύπρο και να μπορέσουμε να έχουμε συνθήκες κοινωνικής συνοχής και ευημερίας μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες και βιώματα που ζει ο Κύπριος πολίτης και η κυπριακή κοινωνία”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι “εδώ που έφθασαν τα πράγματα επιβάλλεται εμείς οι πολιτικές ηγεσίες να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με ένα ξεκάθαρο στόχο: να αποκτήσει ο χώρος της πολιτικής την αξιοπιστία του”.

“Για να πετύχουμε τα μεγάλα οράματα σε αυτόν τον τόπο, της επανένωσης του τόπου μας, της ανόρθωσης της κυπριακής οικονομίας, χρειάζεται πρώτα και πάνω απ` όλα εξυγίανση, πολιτική και οικονομική. Χωρίς το πολιτικό σύστημα να ξανακερδίσει την αξιοπιστία του, δεν μπορούμε να πετύχουμε τους μεγάλους εθνικούς στόχους”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι “στην πολιτική μας πραγματικότητα υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε”, προσθέτοντας ότι “ο τρόπος με τον οποίο η πολιτική ασκείτο μέχρι σήμερα – και αναφέρομαι σε όλους ανεξαίρετα – λειτουργούσε και απωθητικά προς μεγάλες μερίδες του λαού μας”.

“Την εποχή της μεγάλης κρίσης, όπου οι απαιτήσεις των πολιτών από μας τους πολιτικούς μεγαλώνουν, δεν είναι σωστό να συνεχίσουμε με πολιτικές πρακτικές και συμπεριφορές του παρελθόντος. Χρειάζεται να αντικαταστήσουμε τους οποιουσδήποτε δογματισμούς, και δεν εξαιρώ κανέναν και καμία παράταξη, και αντί τους δογματισμούς να περιοριστούμε σε αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, τον πραγματισμό. Αντί των αντιπαραθέσεων, να συμβάλουμε όλοι στη σύνεση και τη συνεννόηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξασκείται η κριτική που δεν πρέπει να δαιμονοποιείται. Τουναντίον, να είναι ευπρόσδεκτη, γιατί είναι μέσα από διαφορετικές απόψεις και μέσα από τη σύνθεση που μπορούμε να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας”, είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε τη στάση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό. “Θα σταθώ, όμως, και θα χαιρετίσω, παρά τις κάποιες διαφορές σε κάποιες τακτικές που ακολουθούνται σε σχέση με το Κυπριακό, την υπεύθυνη στάση του ΑΚΕΛ στο μεγάλο μας πρόβλημα, που είναι το Κυπριακό, η ανοικτή πληγή, και η προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση με τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων για μια σωστή λύση του Κυπριακού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και σεβόμενη το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές”, είπε.

“Παράλληλα, από τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, είναι εξίσου σημαντικό και χαιρετίζουμε και οι δύο αυτό που επανειλημμένα έχουμε πει, αλλά και να κατανοήσουμε την κοινωνία. Βαρέθηκε από λόγια. Θέλει πράξεις, την αξιοκρατία, και πιστεύω μπορούμε τα δυο μεγάλα κόμματα, σε συνεργασία με τα άλλα πολιτικά κόμματα, με νομοθετικές πρωτοβουλίες να μην αφήνουμε παράθυρα για πελατειακές σχέσεις και πολιτικά ή άλλα ρουσφέτια, για αυτό και μέσα από τη συζήτηση ανταλλάξαμε και απόψεις και πρέπει να προχωρήσουμε με νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες, και σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, να κάνουμε πράξη την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη θωράκιση των θεσμών. Μόνο μέσα από τέτοιες πολιτικές κινήσεις θα αρχίσουμε να ξανακερδίζουμε τη χαμένη μας αξιοπιστία προς τους πολίτες”, είπε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν πρωτοβουλία του κ. Νεοφύτου, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “είναι χρήσιμο να αναπτύσσεται ένας προβληματισμός, μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν”.

“Θεωρούμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πεδίο δράσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για να βελτιώσουμε πάρα πολλά πράγματα στον τόπο μας. Αναφερθήκαμε σε κάποια, το κράτος δικαίου, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, και έχουμε συζητήσει με τον κ. Νεοφύτου την ανάγκη να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες έμπρακτες. Φτάνει λόγια. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες έμπρακτες, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τη δυνατότητα παρεμβάσεων και να καθιερωθεί και η αξιοκρατία και η διαφάνεια και όλα όσα θεωρούμε ότι θα οδηγήσουν τον τόπο και την κοινωνία μπροστά”, πρόσθεσε.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι δεν έχει σημασία ποιος έστειλε πρόσκληση για συνάντηση. “Σημασία έχει η θέληση να κοιτάξουμε μπροστά”.

Είπε, επίσης, ότι “μέσα από τις αλλαγές που η κοινωνία απαιτεί και εμείς πρέπει να κάνουμε, η πιο σημαντική αλλαγή που ζητά η κοινωνία είναι να τεθεί ένα τέρμα στην ατιμωρησία”, προσθέτοντας ότι “το συζητήσαμε και μεταξύ μας, θα το συζητήσουμε και με άλλες πολιτικές δυνάμεις”.

“Πρέπει να στείλουμε όχι μόνο ξεκάθαρα το πολιτικό μήνυμα, αλλά εκεί που χρειάζονται οποιεσδήποτε επιπρόσθετες νομοθετικές ρυθμίσεις για να θωρακίσουν το έργο της δικαιοσύνης, δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τεθεί ένα τέρμα στην ατιμωρησία. Όσοι ευθύνονται για αυτά που βιώνουν οι πολίτες, πρέπει να πληρώσουν βαρύ τίμημα”, σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι “σε αυτό συμφωνήσαμε απολύτως”.

Σε ερώτηση εάν θα μεταφέρει εισηγήσεις από τη σημερινή συνάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση έχουν ανοικτό δίαυλο πολιτικού διαλόγου και με τα κόμματα ξεχωριστά, αλλά και στο πλαίσιο κοινών συσκέψεων, αλλά και στο επίπεδο Υπουργών ανταλλάσσονται απόψεις για διάφορα ζητήματα”.

“Πάντα, όμως, υπάρχει τρόπος για καλυτέρευση. Κουβεντιάζω αυτά τα πράγματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, και ο ίδιος είναι αποφασισμένος, μαζί με τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές για να θωρακίσουμε την αξιοκρατία, να θωρακίσουμε τους θεσμούς, να δημιουργήσουμε μιαν καλύτερη Κύπρο για όλους μας”, είπε.