Συμπαραστάτης της Ελλάδας στο Eurogroup, η Κύπρος

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου ‘Cyprus Investors Summit 2015’, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ανέφερε ότι η στάση της Κύπρου έναντι της Ελλάδας στο αυριανό έκτατο Eurogroup δεν θα πρέπει να απασχολεί, αλλά να απασχολεί η στάση και οι επιλογές των υπολοίπων χωρών,  τονίζοντας πως θα πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο αποκλεισμού οποιασδήποτε χώρας από τις διεθνείς αγορές και από το όποιο πρόγραμμα στήριξης.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι “η Ελλάδα έχει οδηγηθεί σε μια δύσκολη θέση και η αγωνία μας αλλά και η συμπαράσταση μας θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να δημιουργηθεί προοπτική”, υπογραμμίζοντας πως καμία χώρα δεν μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση αποκλεισμού, τόσο από τις διεθνείς αγορές, αλλά και αποκλεισμού από κάποιο πρόγραμμα στήριξης.

“Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει μέσα και από τη Σύνοδο του Eurogroup να το αποτρέψουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση θα εστιαστούν και οι όποιες παρεμβάσεις της Κύπρου”, ανέφερε και ευχήθηκε όπως η Ελλάδα κερδίσει την προοπτική συνέχισης της πορείας ανάκαμψης της οικονομίας της.

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, “θα είμαστε συμπαραστάτες χωρίς να αναμένουμε ωφελήματα ή ανταλλάγματα για εμάς”, διευκρινίζοντας ότι η Κύπρος ακολουθεί τη δική της πορεία, “η οποία φέρνει ήδη αποτελέσματα”.

“Εμείς κοιτάζουμε παραδείγματα χωρών όπως είναι η Ιρλανδία που έχει εφαρμόσει το δικό της πρόγραμμα με επιτυχία και είναι σήμερα η οικονομία με τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε ολόκληρη την ΕΕ, συνεπώς, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και εύχομαι πως και η Ελλάδα, μέσα από τις δικές της αποφάσεις αλλά και μέσα από τις αποφάσεις του Eurogroup, θα μπορέσει να κινηθεί προς μια ανάλογη προοπτική”, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως ο μόνος και πιο γρήγορος τρόπος που θα μας απαλλάξει από την Τρόικα είναι η αποκατάσταση της πρόσβασης μας στις διεθνείς αγορές, “στόχος που για την Κύπρο είναι απόλυτα ορατός και εφικτός”.

Αναφερόμενος στα περιθώρια ανοχής των δανειστών μας από την αναστολή εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις, ο Χάρης Γεωργιάδης απάντησε πως “αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει σε αυτή την περίπτωση, είναι η συνέχιση της αναστολής της χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και ίσως ακόμη περισσότερο πρέπει να μας απασχολήσει η αντανάκλαση στις διεθνείς αγορές προς τις οποίες προσβλέπουμε, αλλά και η αδυναμία αξιοποίησης σημαντικότατων εργαλείων όπως αυτό της ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας”.

“Θέλουμε τη στιγμή που διαμορφώνονται ευκαιρίες να μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε και όχι βεβαίως χωρίς λόγο και λόγω υπερβολικών ίσως προσεγγίσεων, να οδηγηθούμε σε νέα προβλήματα”, τόνισε ο κ.Γεωργιάδης. Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει ενδεχόμενο αποκλεισμού της Κύπρου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και αντιμετώπισης μας όπως έγινε με την Ελλάδα, ανέφερε ότι ο ίδιος ”δεν μπορεί ούτε να διανοηθεί κάτι τέτοιο”.

” Η Κυπριακή οικονομία ακολουθεί μια πορεία διόρθωσης και ανάκαμψης, έχουμε σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, διαμορφώνονται οι προοπτικές για να πάμε μπροστά και δεν θέλω καν να διανοηθώ πως, λόγω προσεγγίσεων που βασίζονται στην υπερβολή και την άρνηση και όχι στα πραγματικά δεδομένα, θα δημιουργήσουμε μόνοι μας νέα προβλήματα στην οικονομία”, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμη στο μήνυμα που έστειλε προς τους ξένους επενδυτές μέσα από την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο, λέγοντας πως, αν και η κυπριακή οικονομία έχει δρόμο να διανύσει, “μπορούμε να τεκμηριώσουμε και προς τους ξένους επενδυτές πως ακολουθούμε πράγματι μια πορεία διόρθωσης και πως η οικονομία μας ανακάμπτει και είναι ακριβώς αυτή η στιγμή που δημιουργούνται και οι επενδυτικές ευκαιρίες”.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης έστειλε το μήνυμα προς ντόπιους και ξένους επενδυτές ότι η Κύπρος θα διατηρήσει τη σταθερότητα και την ελκυστικότητα του φορολογικού της καθεστώτος και ότι δεν έχουν και δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες φορολογίες, αλλά αντίθετα “μέσα από την προσεκτική και πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική, θέλουμε να δημιουργήσουμε τελικά τις προϋποθέσεις που να μας επιτρέψουν να εξετάσουμε κάποιες έστω μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων που είχαν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια”.

Σχολιάζοντας ακόμη την αναφορά του στην ομιλία του πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται απλά για τα χρήματα, είπε πως “αυτό που αποτελεί την προσέγγιση της Κυβέρνησης είναι πως, οι αποκρατικοποιήσεις δεν αντικρίζονται ως ένα εισπρακτικό κυρίως εργαλείο, αλλά περισσότερο ως μια πολύ ουσιαστική και χειροπιαστή μεταρρύθμιση που θα φέρει στην οικονομία μας ξένες επενδύσεις που τις έχουμε ανάγκη”.