Συμμαχία Κόκκαλη,Λασκαρίδη και Fosun με στόχο τον ΟΠΑΠ

Κοντά σε συμφωνία για την δημιουργία ενός κοινού σχήματος που θα διεκδικήσει με σοβαρότατες αξιώσεις την απόκτηση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. το οποίο παραχωρεί το Δημόσιο μέσω διεθνούς διαγωνισμού βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, οι όμιλοι Λασκαρίδη (Regency Entertainment), Κόκκαλη (Intralot) και Fosun International.

Οι επαφές μεταξύ των τριών πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετές εβδομάδες, με την κυβέρνηση να έχει ενημερωθεί εγκαίρως για το αντικείμενό τους. Όπως προκύπτει από ασφαλείς πηγές, ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης έχει συναντηθεί για το θέμα της πώλησης του ΟΠΑΠ με αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, έπειτα από μεσολάβηση κορυφαίου πολιτικού στελέχους. Παράλληλα, δύο συναντήσεις με τον πρωθυπουργό (η μια εξ αυτών ήταν ανεπίσημη και  έλαβε χώρα σε κοινωνική εκδήλωση στην οικία γνωστού επιχειρηματία) πραγματοποίησε ο Guo Guangchang, ισχυρός άνδρας του κινεζικού ομίλου.

Εφόσον οι συζητήσεις αυτές έχουν θετική κατάληξη, το κοινό σχήμα εκ των πραγμάτων αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην κούρσα για την απόκτηση του ΟΠΑΠ. Πρέπει να σημειωθεί πως οι όροι του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του 33% της ΟΠΑΠ Α.Ε. επιτρέπουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας να προστεθούν σε μια κοινοπραξία νέα μέλη, να μειώσουν τη συμμετοχή τους άλλα που αρχικά είχαν μετάσχει στο σχήμα, αρκεί ο επικεφαλής να διατηρήσει την παρουσία του και συμμετοχή κατ΄ελάχιστον 34%.

Στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ ο όμιλος Intralot συμμετέχει μέσω της κοινοπραξίας των Intralot Holdings Luxemburg S.A. (34%) και της Intralot Investments Ltd (66%). Η ελληνική εταιρεία που αποτελεί κύριο συνεργάτη του ΟΠΑΠ παρέχει ολοκληρωμένα συστήματα τυχερών παιχνιδιών και διαχείρισης συναλλαγών, καθώς και νέα παιχνίδια, υπηρεσίες οργάνωσης αθλητικού στοιχήματος και διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών σε κρατικούς οργανισμούς τυχερών παιχνιδιών παγκοσμίως. Με παρουσία σε περισσότερες από 53 χώρες και περίπου 5.500 εργαζομένους, ο όμιλος πέρυσι εμφάνισε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, η Fosun International συμμετέχει μέσω της ελεγχόμενης PrimroseTreasure Limited. Η κινεζική Fosun αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς της Κίνας, με δραστηριότητες και συμμετοχές από τον ασφαλιστικό κλάδο, τη φαρμακοβιομηχανία, μέχρι το real estate, τη χαλυβουργία, το λιανεμπόριο και τον τουρισμό, ενώ έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με τον αμερικανικό όμιλο Carlyle.

Όσο για τον όμιλο Λασκαρίδη, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εφοπλιστικούς οργανισμούς, με πιο γνωστές τις εταιρείες Lavinia Corp και την θυγατρική της Alpha Reefer Transport η οποία εδρεύει στο Αμβούργο. Πέραν της ναυτιλίας, διαθέτει επιχειρηματικές δραστηριότητες στον τουρισμό και τα ακίνητα. Ελέγχει την Λάμψα (Μεγάλη Βρετανία), και συμμετέχει στην αεροπορική Aegean ενώ ελέγχει την Regency Entertainment (Καζίνο Πάρνηθας και Θεσσαλονίκης) ενώ έχει επενδύσεις και σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες και στην Ρόδο. Παράλληλα έχει εισέλθει στις κατασκευές ενώ έχει συστήσει κοινοπραξίες με αντικείμενο την αγορά διαχείρισης απορριμμάτων, την αξιοποίηση υδάτινων πόρων, την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής αλλά και άλλων μορφών ενέργειας.

ΠΗΓΗ. Capital