Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σήμερα – Στην Αθήνα ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει σήμερα στις 11 το πρωί τους πολιτικούς αρχηγούς σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις με τη συνομολόγηση κοινού ανακοινωθέντος για έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αργότερα το απόγευμα ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην Αθήνα, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά και τον ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο για διαβουλεύσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε χθες ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την τελική διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, οι οποίες απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους μας. Πρόσθεσε ότι συγκαλείται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με στόχο τη διασφάλιση της απαραίτητης ενότητας στο εσωτερικό, ειδικά αυτές τις στιγμές.

Ο κ. Στυλιανίδης είχε πει επίσης ότι η παρούσα φάση είναι πολύ ευαίσθητη στιγμή και δεν κρίνεται σκόπιμο ότι είναι η στιγμή για να συζητάμε λεπτομέρειες για το κοινό ανακοινωθέν.

Στο υπό διαμόρφωση κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, διασφαλίζεται ότι είναι αδιαπραγμάτευτα η μια κυριαρχία, η μία ιθαγένεια και η μία διεθνής προσωπικότητα στην Κύπρο. Από το περιεχόμενο του κειμένου έχει απαλειφθεί οποιαδήποτε αναφορά σε εγγυήσεις.

Το εν λόγω κείμενο είναι βασισμένο στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που κατατέθηκε από την ε/κ πλευρά στις 18 Δεκεμβρίου 2013. Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.