Συμβούλιο Ευρώπης: Παράνομες εργασιακές μεταρρυθμίσεις του 2010

Παράνομες κρίθηκαν απο την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης δύο απο τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση το 2010 κατ’ εντολή των δανειστών και αφορούσαν τη μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, αλλά και στην απόλυση χωρίς προειδοποίηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.Η απόφαση αυτή εκδόθηκε απο την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, ύστερα απο προσφυγή συνδικαλιστικών ενώσεων του δημόσιου τομέα και διαπιστώνει παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων στις δύο παραπάνω μεταρρυθμίσεις.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο αποτελεί διεθνή οργανισμό ξεχωριστό απο την Ε.Ε προωθεί την συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης σχετικά με τα νομικά πρότυπα και το κράτος δικαίου. Η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Συμβουλίου είναι αρμόδια να εξασφαλίζει την συμμόρφωση των χωρών με τις διατάξεις του Ευρωπαικού Κοινωνικού Χάρτη, διατάξεις που όπως φαίνεται παραβιάστηκαν απο το ελληνικό κοινοβούλιο.

Τόσο η “δοκιμαστική περίοδος” του ενός έτους κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολύονται χωρίς προειδοποίηση, όσο και η μείωση του κατώτατου μισθού, κάτω απο το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ, για τους νέους έως 25 ετών αποτελούν ενέργειες που παραβιάζουν την “Ευρωπαική Κοινωνική Χάρτα”.

Αν και οι αποφάσεις αυτές δεν είναι δεσμευτικές, μπορούν ωστόσο να εκθέσουν την Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση σε πιθανές προσφυγές συνδικαλιστικών οργανώσεων στα εθνικά δικαστήρια.