Συμβουλές Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής για επηρεαζόμενους καταθέτες

Εντός 75 ημερών οι καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας που επηρεάζονται από τη διαδικασία εξυγίανσης οφείλουν να καταχωρήσουν προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, ενώ εντός των επόμενων λίγων ημερών θα πρέπει να γίνει η συλλογή στοιχείων και η εξουσιοδότηση των νομικών συμβούλων.

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Καταθετών Λαϊκής αναφέρει ότι έχει διορίσει τα γραφεία Μαρκίδη Μαρκίδη και Σια Δ.Ε.Π.Ε., Αγγελίδης Ιωαννίδης Λεωνίδου Δ.Ε.Π.Ε., Σκορδής, Παπαπέτρου & Σια Δ.Ε.Π.Ε. και Βελάρης & Βελάρης Δ.Ε.Π.Ε. ως Νομικούς Συμβούλους του Συνδέσμου για να προχωρήσουν στην μελέτη, επεξεργασία και διαχείριση των απαιτήσεων που προκύπτουν από τις αποφάσεις και παραλήψεις που οδήγησαν στην απώλεια χρημάτων των καταθέτων της Cyprus Popular Bank Public Co Ltd.

Επισημαίνεται ότι σε πρώτο στάδιο οι επηρεαζόμενοι καταθέτες θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε Προσφυγή για τον Δικαστικό Έλεγχο Διοικητικής Πράξης στο Ανώτατο Δικαστήριο στην βάση της διαδικασίας που προβλέπεται από το Άρθρο 146 του Συντάγματος για διαφύλαξη των δικαιωμάτων των καταθετών που επηρεάζονται από τις αποφάσεις της Αρχής Εξυγίανσης και του Διαχειριστή για την Cyprus Popular Bank Public Co Ltd.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο η καταχώρηση της Προσφυγής θα πρέπει να γίνει από τους καταθέτες εντός 75 ημερών από την μέρα έκδοσης των σχετικών αποφάσεων.

Ως εκ τούτου η συλλογή στοιχείων και εξουσιοδότηση των νομικών συμβούλων από τον κάθε ενδιαφερόμενο καταθέτη, για τη λήψη δικαστικών μέτρων θα πρέπει να γίνει, εκ των πραγμάτων, εντός των επόμενων λίγων ημερών.

Τα έξοδα έγερσης της προσφυγής θα περιλαμβάνουν το ποσό που θα καταβάλλεται από τον καταθέτη και το ποσό των επιδικασθέντων δικηγορικών εξόδων σε περίπτωση επιτυχίας της προσφυγής. Ο Σύνδεσμος καθόρισε μια κλίμακα δικαιότερης κατηγοριοποίησης του ποσού που θα καταβάλλεται από τους καταθέτες μέλη του συνδέσμου (Συνεισφορά Καταθέτη), ως ακολούθως:

Συνεισφορά Καταθέτη

1 Για συνολικές καταθέσεις στην Λαϊκή μέχρι Ευρώ 400.000: ποσό Ευρώ900 πλέον ΦΠΑ πλέον Ευρώ140 για έξοδα καταχώρησης και επίδοσης πλέον Ευρώ50 συνδρομή Συνδέσμου: Σύνολο Ευρώ1.252
2 Για συνολικές καταθέσεις στην Λαϊκή από Ευρώ 400.001 μέχρι Ευρώ1.000.000: ποσό Ευρώ1000 πλέον ΦΠΑ πλέον Ευρώ140 για έξοδα καταχώρησης και επίδοσης πλέον Ευρώ50 συνδρομή Συνδέσμου: Σύνολο Ευρώ1.370

3 Για συνολικές καταθέσεις στην Λαϊκή πέραν των Ευρώ1.000.000: ποσό Ευρώ1100 πλέον ΦΠΑ Ευρώ140 για έξοδα καταχώρησης και επίδοσης πλέον Ευρώ50 συνδρομή Συνδέσμου: Σύνολο Ευρώ1.488

Για το κάθε ένα επηρεαζόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα πρέπει να καταχωρείται ξεχωριστή προσφυγή, με εξαίρεση τις περιπτώσεις κοινών λογαριασμών (joint a/c) όπου θα καταχωρείται μια προσφυγή για όλα τα πρόσωπα του κοινού λογαριασμού.

Η διαδικασία υποβολής στοιχείων και εξουσιοδότησης των νομικών συμβούλων για την έγερση προσφυγής θα μπορεί να γίνεται με την συμπλήρωση και παράδοση του εντύπου Στοιχεία και Πληροφορίες Καταθέτη μαζί με το Διοριστήριο Έγγραφο Δικηγόρου. Μαζί με την παράδοση των εντύπων θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ και το ποσό της Συνεισφοράς Καταθέτη ανάλογα με την εφαρμοστέα κλίμακα ως ανωτέρω.
Τα έντυπα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα http://laikidepositors.llpolawfirm.com και μπορούν να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας αυτής.

Σημειώνεται ότι το διοριστήριο έγγραφο πρέπει να σταλεί/παραδοθεί πρωτότυπο και ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και κατάσταση κίνησης των λογαριασμών για τον μήνα Μάρτιο