Συλλούρης: ΤΟ ΕΥΡΩΚΟ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για εκποιήσεις

Ο Δημήτρης Συλλούρης Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, δηλώνει πως θα καταψηφίσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και καλεί την Κυβέρνηση να ζητήσει περισσότερο χρόνο από την Τρόικα για να μελετήσει τις επιπτώσεις των εκποιήσεων στην οικονομία και την κοινωνία.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Συλλούρης συνέδεσε το θέμα των εκποιήσεων με το φαινόμενο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) και τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών.

«Από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν έχουν αλλάξει τίποτα στη νοοτροπία, τις μεθόδους και τις προσεγγίσεις και δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ΜΕΔ, τότε δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν και το εργαλείο των εκποιήσεων χωρίς να πλήξουν την κοινωνική συνοχή και τα δικαιώματα των δανειοληπτών», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτή την προσέγγιση και να δώσουμε αυτό το εργαλείο, το αυτοκτονικό πρώτα απ` όλα για τις ίδιες τις τράπεζες, στις τράπεζες».

Ο κ. Συλλούρης αναγνώρισε πως «η υφιστάμενη διαδικασία που διέπει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται εκποίηση ακίνητης ιδιοκτησίας είναι προβληματική και οδηγεί σε στρεβλώσεις και πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει».

«Υπάρχει», συνέχισε, «ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας αυτής και αυτό πρέπει να το προσέξουμε, χωρίς όμως να οδηγεί σε μεγαλύτερες στρεβλώσεις που θα πλήξουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών και τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Δεν θα προσφέρουν τίποτα στη σωστή λειτουργία της τράπεζας, αντίθετα θα διαλύσουν παντελώς την κοινωνία και θα χάσουμε αυτό που δεν χάσαμε με το ξεκίνημα του μνημονίου και είναι αυτό που βασικά μας κρατά μέχρι σήμερα την κοινωνική συνοχή».

Λέγοντας ότι το ΕΥΡΩΚΟ θα καταθέσει συγκεκριμένο υπόμνημα με θέσεις και ενστάσεις επί του νομοσχεδίου, ο κ. Συλλούρης πρόσθεσε πως «η Κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί αλλά να απαιτήσει περισσότερο χρόνο από την Τρόικα, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στις απαραίτητες μακρο και μικροοικονομικές μελέτες επιπτώσεων που θα επιφέρουν οι εκποιήσεις στην κοινωνία και την οικονομία».

«Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις θα πρέπει να εδράζονται πάνω στα αποτελέσματα αυτών των συγκεκριμένων μελετών. Διαφορετικά, πάμε να πάρουμε αποφάσεις για τις εκποιήσεις για να θεραπεύουμε την επιδημία των ΜΕΔ χωρίς να έχουμε κατανοήσει πλήρως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά του προβλήματος», κατέληξε.

Να μην μπει στο ράφι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών

Εξάλλου, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε έκπληξη για τη δημοσιότητα που δόθηκε στο κρατικό κανάλι για το δημοσίευμα των New York Times για την έκθεση του οίκου Pimco «ως για πρώτη φορά να συζητείτο στην Κύπρο το θέμα της Pimco», όπως είπε.

Υπενθυμίζοντας πως ένα από τα μεγάλα ζητήματα που ανέδειξε η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ήταν το θέμα της Pimco, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε έκπληξη που το δημοσίευμα μιας αμερικανικής εφημερίδας έγινε πρώτη είδηση στο ΡΙΚ «χωρίς να ασχοληθούν καν ποτέ με την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών».

Όπως είπε, στην προκαταρκτική έκθεση γίνεται αναφορά σε σχετικό έγγραφο έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκε το έργο του διαγνωστικού ελέγχου στην Pimco και υπάρχει αξίωση όπως γίνει έρευνα από τον Γενικό Ελεγκτή.

Εκφράζοντας ανησυχία ότι η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών μπήκε στο ράφι αντί να τύχει αξιοποίησης, ο κ. Συλλούρης είπε πως «εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».

«Εμείς που εργαστήκαμε γι` αυτή την έκθεση, θα προσπαθούμε συνεχώς να την αναδεικνύουμε μέχρι που να αξιοποιηθεί σωστά και για απόδοση δικαιοσύνης και για σωστή πληροφόρηση του λαού», κατέληξε.