Συλλούρης: “Σειρά έχει τώρα να λειτουργήσει η δικαιοσύνη”

Την ικανοποίηση του για τις ποινές που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε τράπεζες και τραπεζίτες, εκφράζει ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, αν και δηλώνει ότι αυτές επιβλήθηκαν `πολύ αργά και είναι πολύ χαμηλές`.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ελπίδα έστω και τώρα “αυτές οι ποινές να είναι μάθημα για το μέλλον, το δικαιακό σύστημα θα ανταποκριθεί και να μην φανεί ότι αυτές οι ποινές είναι φαινομενικές, μόνο για δημοσιότητα και σε λίγες μέρες να μάθουμε ότι δεν μπορούσαν να στηριχθούν”.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις των νομικών συμβούλων πρώην Διοικητικών Συμβούλων της Τράπεζας Κύπρου, όπως καταγράφονται σε ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στο έργο της δικαιοσύνης , προσθέτοντας ότι ούτε αυτή πρέπει να απονέμεται σε μια δημόσια συζήτηση.

Συνέχισε λέγοντας ότι το κόμμα του απαιτεί η δικαιοσύνη να ανταποκριθεί έστω και καθυστερημένα “για να λογοδοτήσουν αυτοί που έκαναν τα λάθη και μας οδήγησαν στην καταστροφή”.

“Σε άλλες χώρες πολλοί από αυτούς που πήραν τις αποφάσεις και μας οδήγησαν στην καταστροφή θα είχαν συλληφθεί και θα είχαν ανακριθεί από πολύ καιρό τώρα, δεν είναι δουλειά μου φυσικά να υποδείξω σε κανένα θεσμό πώς θα κάνει τη δουλειά του, είναι όμως δουλειά μου να απαιτήσω η δικαιοσύνη να αποδοθεί και να αποδοθεί γρήγορα”, συνέχισε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι και ο τελευταίος πολίτης αυτής της Δημοκρατίας εκτιμά -και αυτό αποτελεί και τη δική του εκτίμηση- ότι δεν συμπεριφερόμαστε σαν κράτος δικαίου, “όταν τόσο καιρό μετά, ακόμη περιμένουμε να λογοδοτήσουν αυτοί που κατέστρεψαν την Κύπρο”.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι προσβλέπει στη σύσκεψη που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 24 Ιουνίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή της Γενικής Εισαγγελίας και άλλων κρατικών αξιωματούχων.

“Εκεί θα καταθέσουμε προτάσεις για απόδοση δικαιοσύνης υπό την ευρύτερη έννοια, γιατί απόδοση δεν είναι μόνο τα πρόστιμα, δεν είναι μόνο τα ποινικά, αλλά να δικαιωθούν και οι άνθρωποι που έχασαν τα αξιόγραφά τους, αυτοί που τους κλέψαμε τα λεφτά τους μέσα από τις τράπεζες, που τους κουρέψαμε, να δικαιωθούν οι άνθρωποι που έχασαν τις μετοχές τους, που έχασαν τις δουλειές τους, ως αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των τραπεζών”, δήλωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι αναμένει, και θα παρακολουθεί, αξιοποίηση της δουλειάς που έγινε στη Βουλή, την απόδοση δικαιοσύνης, τη λογοδοσία και την τιμωρία.

Ανέφερε ακόμη ότι θα αναμένει και μία δεύτερη σύσκεψη υπό τον Πρόεδροτης Δημοκρατίας για διόρθωση του συστήματος, της λειτουργίας των εποπτικών αρχών, των τραπεζών, αφού όπως πρόσθεσε, ακόμη και σήμερα φαίνεται ότι οι τράπεζες δεν έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να κάνουν νοικοκύρεμα, περισυλλογές και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και την πραγματική οικονομία.

“Ζουν στην εποχή όπου νόμιζαν ότι δεν υπήρχε εποπτεία, αντίθετα οι εποπτικές αρχές φαίνεται εποπτεύονταν από τις τράπεζες, ζούμε στην εποχή όπου όλοι εργάζονταν για τις τράπεζες και όχι οι τράπεζες για την πραγματική οικονομία”, είπε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα δύο πρέπει να ανατραπούν για να εποπτεύονται οι τράπεζες και να εργάζονται και να υπηρετούν την πραγματική οικονομία, σημειώνοντας ότι “πρέπει να βάλουμε τέρμα στα πριγκιπάτα και τους πριγκιπικούς μισθούς”.