Συλλούρης: Ικανοποίηση για τη θέση της Κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης κατά την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα καταθέσει τη δική του θέση  στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ικανοποίηση για τη σημερινή αντίδραση της Κυβέρνησης ότι οι παραβιάσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι συμβατές με τη συνέχιση των συνομιλιών.

Εξέφρασε όμως ανησυχία για τη διατήρηση της πρότασης κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, κατά τη νέα θητεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Ανέφερε ότι  “Πρέπει, επίσης, να προχωρήσουμε σε ένα σχεδιασμό αναγκαίων αποτρεπτικών σχεδιασμών. Για το ζήτημα τούτο, θα καταθέσουμε τις απόψεις μας στη συνάντηση των αρχηγών στο Προεδρικό αυτή την εβδομάδα”.

Αναφορικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον `Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για συντονισμό κινήσεων σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, είπε ότι ο συντονισμός είναι επιβαλλόμενος καθώς και η συνεργασία όλων “ώστε να βρούμε τους αποτρεπτικούς τρόπους για αυτή την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας”.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Διάσκεψης των Προέδρων του σώματος, να διατηρήσουν ζωντανή και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο την πρόταση κανονισμού του `απευθείας εμπορίου` με τα κατεχόμενα.

“Αυτό δείχνει έλλειψη ευαισθησίας για το τι υποφέρει η Κύπρος από την κατοχική Τουρκία, την οποία προσπαθούν να επικαλύψουν με κινήσεις που ευνοούν, στο τέλος της ημέρας, την κατοχή”, κατέληξε ο κ. Συλλούρης.