Ομήρου: Ενισχύει τη τουρκική αδιαλλαξία ο κανονισμός για απευθείας εμπόριο

Ο  Προέδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου  προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η κίνηση του Προέδρου και της διάσκεψης των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διατηρήσουν στη ζωή τον κανονισμό για το απ’ ευθείας εμπόριο μεταξύ της κατεχόμενης Κύπρου και της Ε.Ε. είναι έκδηλα αντινομική αφού συγκρούεται ευθέως με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτό έχουν κρίνει τόσο η Νομική Υπηρεσία όσο και η Επιτροπή Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κι’ αυτό γιατί με βάση το πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης προσχώρησης στην Ε.Ε. έχει ενταχθεί το σύνολο της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου το κατεχόμενο τμήμα δεν μπορεί να θεωρείται Τρίτη χώρα για σκοπούς οποιωνδήποτε εμπορικών συναλλαγών.

Πέραν τούτων είναι παράδοξο, 10 ολόκληρα χρόνια μετά την κατάθεση του κανονισμού για το απ’ ευθείας εμπόριο, το θέμα να παραμένει σε εκκρεμότητα αντί να αποσυρθεί όπως είναι η πάγια πρακτική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υποδείξουμε και να απαιτήσουμε ότι τόσο για λόγους νομικής τάξης όσο και για λόγους κοινοβουλευτικής πρακτικής ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να αποσυρθεί. Πέραν τούτων αυτή η εκκρεμότητα συνιστά υπονόμευση της όποιας προσπάθειας λύσης του Κυπριακού αφού ενισχύει την τουρκική αδιαλλαξία.