Συλλούρης: “Θα αποκοπούν οι αμαρτίες του παρελθόντος”

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, έστειλε σήμερα σαφές μήνυμα προς τα ψηλά δώματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ότι «θα ανακοπούν οι αμαρτίες του παρελθόντος», εκφράζοντας επιφυλάξεις για την εκδοχή η Τράπεζα Κύπρου να αναθέσει την είσπραξη δανείων σε ιδιωτική εταιρεία.

Σε δήλωση μετά από συνάντηση με την ηγεσία της ΕΤΥΚ, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι από την ενημέρωση της οποίας έτυχε φαίνεται ότι στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του Συνεργατισμού, υπάρχουν πάρα πολύ ανησυχητικά θέματα.

Πρόσθεσε ότι φαίνεται πως παρά τη μείωση μισθών, σε ψηλά δώματα ανακυκλώνονται οι ίδιοι άνθρωποι και επαναλαμβάνονται οι ίδιες ψηλές απολαβές.

Συμπλήρωσε πως αυτά τα δεδομένα αποτελούν ευκαιρία για να επαναφερθεί η πρόταση του ΕΥΡΩΚΟ για οροφή μισθών, επειδή – όπως είπε – κάποιοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο ίσους από τους άλλους.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να ειπωθεί πως όταν ανακυκλώνονται οι ίδιοι άνθρωποι στα ίδια δώματα δεν θα επαναληφθούν και οι ίδιες αμαρτίες, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ διατύπωσε τη θέση πως όταν ανακυκλώνονται οι ίδιοι άνθρωποι δεν μπορείς να αποκλείσεις την επανάληψη των ίδιων αμαρτιών.

«Μια από τις αμαρτίες είναι να βρίσκονται σε μεγαλοπρεπή μέγαρα, να παίρνουν ψηλούς μισθούς και γενικά να έχουν ψηλές απολαβές», είπε, παρατηρώντας πως εάν ισχύει αυτό που πληροφορήθηκε ότι στην Τράπεζα Κύπρου μελετάται το ενδεχόμενο να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία η είσπραξη δανείων με ποσοστά και με την εκδοχή κάποιοι που πιθανόν να έπρεπε να περάσουν από λογοδοσία να έχουν σχέσεις με την εταιρεία, απαντά ευθαρσώς ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επανάληψη των ίδιων αμαρτιών».

Ο Πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοϊζος Χατζηκωστής ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ενημερώθηκε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ με στοιχεία και επιστολές ότι από την πλευρά της ΕΤΥΚ υπήρξε όλη η καλή διάθεση και διενεργήθηκε από συνδικαλιστικής πλευράς εποικοδομητικός διάλογος.

Πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με ότι λέγεται, η ΕΤΥΚ κατέθεσε γραπτώς πρόταση για αποδοχή 15% μειώσεων. Αποτελεί ψεύδος και στημένη παγίδα να λέγεται ότι η ΕΤΥΚ δεν αποδεχόταν τις μειώσεις, που αποσκοπούσε να εκθέσει την ΕΤΥΚ και την ηγεσία της.

Ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών ήταν αχρείαστο, προκλητικό, αντιδεοντολογικό και πάνω από όλα αντιεργατικό, που αποσκοπεί να δημιουργήσει μια νέα τάξη πραγμάτων, μέσα από την οποία αυτοί που επηρεάζουν τις εξελίξεις να μπορέσουν αυτά να τα επιβάλουν.