Συλλούρης: Η Βουλή επιτέλεσε τον καθιερωμένο έλεγχο για την καταστροφή της οικονομίας

Παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης, ανέφερε ότι η Επιτροπή της Βουλής διενήργησε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και δεν υποκατέστησε το ρόλο των διωκτικών Αρχών, οι οποίες καλούνται να επιταχύνουν τις διαδικασίες ερευνών και άρσης των ενόχων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η συνεδρία της ολομέλειας του σώματος συνέρχεται υπό την προεδρία του Βουλευτή Σοφοκλή Φυττή.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η καταστροφή της κυπριακής οικονομίας αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη η Κύπρος μετά την τουρκική εισβολή του 1974 και ως τέτοιας σημασίας θέμα δεν μπορούσε να αφήσει το Κοινοβούλιο αμέτοχο και μακριά από το θεσμικό του ρόλο την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η έκθεση περιλαμβάνει τα συμπεράσματα και τις διαπιστώσεις της Επιτροπής για τις παραμέτρους που συνέτειναν στην καταστροφή.

Είναι πρωτόγνωρο και πρέπει να καταγραφεί το γεγονός ότι η έκθεση της Επιτροπής παρά τις επιμέρους διαφωνίες κατέληξε σε συμφωνημένο κείμενο, ανέφερε ο κ. Συλλούρης και εξέφρασε την ευαρέσκεια των μελών της Επιτροπής για καθοριστικής σημασίας συμβολή των υπηρεσιών της Βουλής στη συζήτηση και την ετοιμασία της έκθεσης, των διαφόρων πολιτών και των κρατικών υπηρεσιών.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Επιτροπή εξέτασε την καθοριστικής σημασίας περίοδο του Μαρτίου του 2013 και ότι η Επιτροπή δεν είχε πρόθεση και αρμοδιότητα να ασκήσει σε βάθος έρευνα και δεν υποκαθιστά οποιαδήποτε άλλη έρευνα που αποτελεί ευθύνη και υποχρέωση των ανακριτικών και διωκτικών Αρχών του κράτους.

Αφού ανέφερε ότι η Βουλή έχει κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα δικαίωμα και ευθύνη να εκφράσει πολιτικές απόψεις και να ασκήσει κριτική επί των αποφάσεων της Κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να επηρεάσει την οποιαδήποτε έρευνα, αλλά είναι αρμόδια να καταγράψει πολιτικές ευθύνες.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρξαν πρόσωπα που κλήθηκαν να παραστούν στις συνεδρίες τα οποία δεν παρέστησαν και ανέφερε ότι μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετώπισε η Επιτροπή ήταν η πρόσβαση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ανέφερε πως αποτελεί γεγονός πως η Επιτροπή διαπίστωσε ότι πρόσωπα που βρίσκονταν ενώπιον της δεν ήθελαν να παραθέσουν τα αληθή γεγονότα και να καταθέσουν τα πραγματικά στοιχεία και διευκρίνισε ότι στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση πιθανόν να περιλαμβάνονται λάθη, παραλείψεις ή ανακρίβειες.

Πρόσθεσε πως η έκθεση δεν αποτελεί αδιάσειστο τεκμήριο των γεγονότων και των χειρισμών που έλαβαν χώρα κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Ο κ. Συλλούρης είπε επίσης ότι η Επιτροπή Θεσμών ως όφειλε με επιστολή στις 5 Φεβρουαρίου 2014 στο Γενικό Εισαγγελέα, τον πληροφόρησε ότι έχει συλλέξει υλικό το οποίο θεωρεί ουσιώδους σημασίας για τις ποινικές έρευνες που διεξάγει το γραφείο του στα θέματα της οικονομίας και εφόσον η συλλογή στοιχείων από την Επιτροπή αυτά βρίσκονταν στη διάθεση του για τους σκοπούς των ποινικών ερευνών.

Ο κ. Συλλούρης, παραπέμποντας στη σελίδα 371 στα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης, ανέγνωσε σχετικά αποσπάσματα.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή θεωρεί ότι οι επενδυτές αξιογράφων κεφαλαίου έχουν παραπλανηθεί και επανάλαβε την έκκληση της Επιτροπής στις αρμόδιες Αρχές για επίσπευση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων αξιογράφων κεφαλαίου ώστε να αποζημιωθούν οι εξαπατηθέντες.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η συγκέντρωση κρατικών ομολόγων από την Τράπεζα Κύπρου υπερέβαιναν τα πρότυπα της αγοράς και πρόσθεσε πως εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δεν αναγνώρισε, δεν αξιολόγησε και δεν διερεύνησε την εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από τα εισοδήματα που προέκυπταν από τους εισπρακτέους τόκους και τις πωλήσεις ομολόγων για να διασφαλίσει την κερδοφορία της.

Σε σχέση με τη Μαρφίν Εγναντία, ο κ. Συλλούρης είπε ότι η Επιτροπή καταγράφει την ολιγωρία της εποπτικής Αρχής (Κεντρική Τράπεζα), η οποία δεν διενήργησε κανένα εποπτικό έλεγχο από το 2006 μέχρι το Μάρτιο του 2009, τον Οκτώβρη του 2008, δεν διενεργήθηκε έλεγχος λόγω άρνησης της Μαρφίν Λαϊκής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ανέφερε ότι η Επιτροπή διατυπώνει το συμπέρασμα ότι υπήρξε από τη Διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας διαχρονική πολιτική φορτώματος του χρέους της Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου.

Η Επιτροπή κρίνει ότι η Διοίκηση και στελέχη της Τράπεζας με συστηματικό και ταυτόχρονα εγκληματικό τρόπο παρέσυραν τη Λαϊκή Τράπεζα και ταυτόχρονα την κυπριακή οικονομία σε κατάρρευση.

Κάνοντας λόγο για ανεξέλεγκτη άντληση ELA από τη Λαϊκή Τράπεζα, είπε πως η Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία θα πρέπει να διερευνήσει και τους αποδέκτες της αντληθείσας ρευστότητας.

Συνεχίζοντας είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να διερευνηθεί και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ ευθύνες φέρουν ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο πρώην Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης.

Σε ό,τι αφορά τις εκροές κεφαλαίων, ο κ. Συλλούρης είπε πως καθίσταται σαφές ότι υπήρξε προνομιακή εσωτερική πληροφόρηση και εισηγείται ότι πρέπει να γίνει έλεγχος για τις εκροές και ταυτόχρονα διαπιστώνει θέμα ηθικής τάξης για πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι διερεύνησης χρήζει και η σύγκρουση συμφερόντων στις εταιρείες Pimco και Alvarez & Marsal.