Συλικιώτης: Αιχμές κατά του ΔΗ.ΣΥ. στην ανακοίνωση για τις διαπραγματεύσεις για το φυσικό αέριο

«Τη Δευτέρα και την Τρίτη ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες και τις εταιρείες, με τις οποίες επιδίωξή μας είναι να ολοκληρωθούν συμβόλαια για την παραχώρηση της άδειας εξόρυξης στα οικόπεδα που αναφερθήκαν» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης στο υπουργείο Οικονομικών όπου συμμετείχε στη συνάντηση με την τρόικα.

Ξεκαθάρισε ότι «τα οικόπεδα δεν δόθηκαν, ξεκινά η διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε  πως  χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα να χειριστούμε αυτό το θέμα, είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο γι αυτό θεωρώ ότι –και λυπούμαι να το πω – υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια, η οποία δίνει
στη δημοσιότητα αποσπασματικά στοιχεία που δεν δίνουν ολοκληρωμένη την εικόνα της αξιολόγησης.

«Βλέπουμε συγκεκριμένες δηλώσεις, ανακοινώσεις, ότι ξέρετε προσέξετε με τη διαπραγμάτευση. Είδαμε ανακοίνωση και από τον Δημοκρατικό Συναγερμό χθες, και με εκπλήττει γιατί όταν συμμετείχε εκπρόσωπος τους στη συνάντηση με τα κόμματα λίγες ώρες πριν, νομίζω αν υπήρχαν
ερωτήματα μπορούσαν να τεθούν εκεί».

«Θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα, είμαστε ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων», τόνισε και κατέληξε λέγοντας πως  «είναι καιρός πιστεύω πάνω από τα όποια μικροκομματικά συμφέροντα ή – αν θέλετε – πολλές φορές και ενδεχόμενα προσωπικά ή ατομικά συμφέροντα να θέσουμε το συμφέρον του τόπου» .

Επανέλαβε ότι η αξιολόγηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο στηρίχθηκε στα πέντε κριτήρια όπως έχουν δημοσιευθεί και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, όπως ήταν και με την εξαγγελία του 2ου γύρου αδειοδότησης.

Ο υπουργός διευκρίνισε  ότι αυτά αφορούν «τα θέματα ασφάλειας, μέγεθος και οικονομική δυνατότητα των εταιρειών, η τεχνική πρόταση των εταιρειών, η οικονομική τους πρόταση και βεβαίως το θέμα της συνέπειας και της υπευθυνότητας των εταιρειών».

Επιπλέον υποστήριξε, πως «όταν αξιολογούμε πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα τα κριτήρια και όχι μόνο ένα κριτήριο, γι αυτό λυπούμαι να πω ότι σημερινά δημοσιεύματα είναι παραπλανητικά, διότι παρουσιάζουν στοιχεία από ένα πίνακα που δεν είναι ο τελικός πίνακας, αφορά και μόνο τις προτάσεις των εταιρειών και όχι τα οικονομικά τους μεγέθη».

«Ενόψει των απειλών που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εταιρείες από την Τουρκία, ενόψει του ότι είμαστε κάτω από μια πίεση που αφορά και στις οικονομικές προοπτικές του τόπου, θεωρώ ότι τέτοιες κινήσεις, τέτοια δημοσιεύματα, όπως βεβαίως και τοποθετήσεις, πλήττουν την αξιοπιστία της Κύπρου, πλήττουν την Κύπρο», υπογράμμισε.

Χθες, ανέφερε, «ενημέρωσα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης και πρέπει να πω ότι στα περισσότερα θέματα υπήρχε ένα θετικό, εποικοδομητικό κλίμα και συναινετικό, ανεξάρτητα αν υπάρχουν επί μέρους διαφορές και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

Ανέφερε, επίσης, ότι χθες το απόγευμα είχε συνάντηση με την ομάδα που τον συμβουλεύει για τις διαπραγματεύσεις, στην οποία παρέστη και κατέθεσε εισηγήσεις για τους στόχους της διαπραγμάτευσης ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλωνας Κασίνης, ο εμπειρογνώμονας Σταύρος Σταύρου, ο Βοηθός Γενικός Λογιστής, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και τα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία που συμβουλεύουν την Κυβέρνηση ενόψει των διαπραγματεύσεων.

Συνέχισε λέγοντας ότι «ενόψει των διαπραγματεύσεων, και να σας πω ότι πριν από μερικές ημέρες συνάντησα στο γραφείο μου τον κ. Μάικ Χατζητοφή, ο οποίος είναι μέλος της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων, είναι ίσως ο πιο έμπειρος στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων, και μαζί του συζήτησα και πρέπει να πω ότι οι απόψεις του και η βάση των δικών του εμπειριών ήταν πολύ σημαντικές στη διαμόρφωση των στόχων της διαπραγμάτευσης».

Ερωτηθής, για τις δηλώσεις του μέλους της ομάδας εμπειρογνωμόνων Πάνου Παπαναστασίου επί του θέματος ο κ. Συλικιώτης είπε «επαναλαμβάνω χρειάζεται υπευθυνότητα, υπάρχει όλη αυτή η μεγάλη ομάδα που συμβουλεύει τον Υπουργό, θεωρώ ότι πολλές φορές και τέτοιες δηλώσεις είναι
υποτιμητικές για όλους τους άλλους εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες που συμμετέχουν στην ομάδα».

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων δεν συμμετείχε άμεσα στην αξιολόγηση.

«Θεωρώ ότι στο τέλος της ημέρας όλοι κρινόμαστε εκ των αποτελεσμάτων και πρέπει να πω σε ότι αφορά την απόφασή μας για να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση με δύο μεγάλες κοινοπραξίες πετρελαϊκών κολοσσών έχει παινεθεί όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό, δηλαδή ότι η Κύπρος κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσει με ανοιχτές, δημόσιες, διαφανείς διαδικασίες και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με αυτούς τους μεγάλους κολοσσούς»,
είπε.

Επεσήμανε ότι «αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την οικονομία της Κύπρου – δηλαδή το να υπογράψουμε συμβόλαια με αυτές τις δύο μεγάλες κοινοπραξίες – έχει και τεράστια πολιτική σημασία».

Ξέρετε, ανέφερε, «σε ποια περιοχή βρισκόμαστε, βλέπετε το ότι η Τουρκία είναι συνεχώς απειλητική», προσθέτοντας ότι «την καταγγείλαμε γι αυτό το πράγμα και θα την καταγγείλουμε εκ νέου και στην ΕΕ, γιατί μιλούμε για απειλές ενάντια σε μεγάλες, πρώτα – πρώτα ευρωπαϊκές
εταιρείες».

«Όλοι πρέπει να έχουμε στην έννοια μας την προάσπιση των εθνικών και του δημόσιου συμφέροντος της Κύπρου», κατέλειξε.