Συζητούν πιθανότητες συνεργασίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ σε Οικονομία και Κυπριακό

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος συζήτησαν σήμερα τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων τους, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για θέματα οικονομίας και μνημονιακών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας και στο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό, χωρίς να επιδιώκουν ως στόχο τη σύσταση ενός αντιπολιτευτικού μετώπου αλλά και χωρίς να αποκλείουν την ευρύτερη συνεργασία και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί και να δοθούν λύσεις σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία.

Η συνάντηση που κράτησε μίαν περίπου ώρα, στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΚΟ, στη Λευκωσία, οι δυο ηγέτες χαρακτήρισαν ειλικρινή και παραγωγικό το διάλογο μεταξύ τους και πολύ χρήσιμη τη συνάντηση, κατά την οποία διαπίστωσαν συγκλίσεις και απόψεις που μπορούν να οδηγήσουν, όπως ανέφεραν, σε συνεργασίες για συγκεκριμένα ζητήματα και για το σκοπό αυτόν θα πραγματοποιηθούν λίαν συντόμως συναντήσεις ομάδων και από τα δύο κόμματα, για τη διαμόρφωση των κοινών θέσεων στα ζητήματα αυτά, προκειμένου να δοθούν λύσεις και για συγκεκριμένες προτάσεις που θα κατατεθούν στο Εθνικό Συμβούλιο για το Κυπριακό.

“Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχαμε και η δική μας επιθυμία είναι να συναντηθούμε ξανά, με αντιπροσωπείες των δύο πολιτικών κομμάτων, να συζητήσουμε πολύ πιο διεξοδικά κάποια θέματα και να εξετάσουμε κατά πόσον μπορούμε να διευρύνουμε τα θέματα, στα οποία μπορεί να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να δώσουμε πειστικές και αποτελεσματικές απαντήσεις στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

“Είναι υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων να το επιδιώξουμε και είναι με χαρά που διαπίστωσα”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, “ότι αυτή η επιθυμία και η θέληση υπάρχει και από την πλευρά του ΔΗΚΟ”.

Ως προς το κατά πόσον αποκλείει να επιδιωχθεί μία σύμπηξη ενός μετώπου αντιπολιτευομένων πολιτικών δυνάμεων στο μέλλον, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι “αυτό θα φανεί μέσα από την εξέλιξη των πραγμάτων και να μη βιαζόμαστε να προτρέχουμε για τίποτε”.

“Είχαμε μία χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, με τον οποίο”, δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος, “ανταλλάξαμε απόψεις για όλα τα σημαντικά ζητήματα που σήμερα απασχολούν τον τόπο και το λαό μας, την κοινωνία και, ακριβώς επειδή ως Δημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι η κοινωνία απαιτεί από εμάς, σήμερα, λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το λαό μας, υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο κοινοβουλευτικής συνεργασίας με το ΑΚΕΛ, αλλά και με όλα τα κόμματα που συμφωνούν μαζί μας στο ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα προβλήματα αυτά και να δώσουμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα, το συντομότερο δυνατό”.

“Ακριβώς, για αυτόν το λόγο”, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, “είμαστε ανοικτοί σε ένα διάλογο με όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, με όλες τις πολιτικές παρατάξεις, που συμφωνούν μαζί μας σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα”.

“Είναι γνωστές οι διαφορές μας σε κάποια θέματα, είναι, όμως,” πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, “επίσης γνωστές και οι πολλές συγκλίσεις σε άλλα ζητήματα και θέλουμε να επικεντρωθούμε, ακριβώς, σε αυτές τις συγκλίσεις, για να μπορέσουμε, μέσω αυτής της συνεργασίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, να προωθήσουμε εκείνα τα ζητήματα, που είναι σημαντικά για τον τόπο και το λαό μας και, με αυτό τον τρόπο και μέσω της σωστής διεκδίκησης, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να συμβάλουμε καταλυτικά και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν, αυτήν τη στιγμή, την κοινωνία”.

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το διάλογο, τον οποίο είχαν σήμερα και ο οποίος, πρόσθεσε, “ήταν ειλικρινής και ταυτόχρονα παραγωγικός και, βέβαια, θα συνεχίσει”.

“Είμαστε δύο πολιτικά κόμματα, τα οποία”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “έχουμε μεταξύ μας διαφορετικές προσεγγίσεις και στα ζητήματα του Κυπριακού και στα ζητήματα της οικονομίας, ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο περιθώριο συνεργασίας, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη ζωή του κόσμου και των απλών ανθρώπων”.

“Έχουμε, λοιπόν, συζητήσει και έχουμε επικεντρωθεί, κυρίως”, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, “στο πώς θα μπορούσαμε, ακριβώς, να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο κλίμα μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, των δικών μας πρώτα, αλλά και με άλλα πολιτικά κόμματα, για να μπορέσουμε να χειριστούμε τα ζητήματα της οικονομίας, το Κυπριακό και άλλα θέματα τα οποία συζητιούνται στη Βουλή και τα οποία επηρεάζουν και την ίδια την κοινωνία σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ τους στα θέματα οικονομίας και Κυπριακού, όπου διαπιστώνεται “χάσμα” στις απόψεις του καθενός εκ των κομμάτων τους, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι “υπάρχουν θέματα όπου διαπιστώνονται διαφωνίες, αλλά υπάρχουν και πολλά ζητήματα στα οποία συμφωνούμε και, ακόμα και στα στενά περιθώρια του Μνημονίου”, πρόσθεσε, “εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει ένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης κεφαλαιωδών ζητημάτων, στα οποία μπορούμε, ακριβώς, να διεκδικήσουμε βελτιώσεις και αυτή, τουλάχιστον, θα είναι η πρωτοβουλία που θα αναλάβουμε εμείς και την οποία ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουμε και να βρούμε ανταπόκριση και από άλλες πολιτικές δυνάμεις”.

“Υπάρχουν κεφάλαια στο Μνημόνιο, που εμείς”, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, “πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε και τα οποία πρέπει να αλλάξουν, ή τουλάχιστον να τα βελτιώσουμε σε ένα σημαντικό βαθμό, έτσι ώστε να βελτιωθεί και η ποιότητα ζωής των Κυπρίων πολιτών”.

“Στο Κυπριακό”, πρόσθεσε, “είναι γνωστές οι διαφωνίες που είχαμε στο παρελθόν, αλλά είναι κοινός ο στόχος και αυτός είναι να καταλήξουμε σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος και αυτόν το στόχο εμείς θέτουμε και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, θα καταθέτουμε τις δικές μας απόψεις και ελπίζουμε,ακριβώς, ότι, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια διεκδικητική διαπραγμάτευση και να αποτρέψουμε συγκεκριμένους κινδύνους, που, σήμερα, δυστυχώς, βλέπουμε να ορθώνονται μπροστά μας”.

“Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά εμάς”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, “είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η στρατηγική του Προέδρου στο Κυπριακό έχει αποτύχει, δεν έχει αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αυτά θα τα αναπτύξουμε περισσότερο αύριο, κατά η διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου”.

“Όπως είπε και ο κ. Παπαδόπουλος”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “έχουμε συμφωνήσει σε μια βασική διαπίστωση, ότι δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε αδιαμαρτύρητα ό,τι έρχεται από το Μνημόνιο και όσα η Κυβέρνηση προσθέτει σε αυτό το Μνημόνιο, διότι πολλά από τα θέματα, τα οποία φθάνουν ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν είναι απόρροια μνημονιακών υποχρεώσεων και έχουμε, λοιπόν, συμφωνήσει ότι θα πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα”.

“Ούτε μπορούμε να αποδεχόμαστε”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, “τον εκβιασμό τον οποίο θέτει η Κυβέρνηση, ότι, εάν δεν εγκρίνουμε μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια κάποιες προτάσεις τις οποίες φέρνει η Κυβέρνηση, θέτουμε σε κίνδυνο την παραχώρηση της επόμενης δόσης”.

“Θεωρούμε ότι τόσο για σημαντικά ζητήματα, τα οποία καθορίζουν το μέλλον του τόπου και του λαού μας, πρέπει να παρέχεται ο απαραίτητος χρόνος για να συζητιούνται σε βάθος και να αποφασίζονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις σε αυτά”, δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

“Θεωρώ, λοιπόν”, πρόσθεσε, “ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο συνεργασίας σε αυτά τα ζητήματα και, βεβαίως, η επιθυμία η δική μας είναι να συζητήσουμε και γενικότερα για τα ζητήματα της οικονομίας”.

“Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα συμφωνήσω” απολύτως, δήλωσε ο κ. Κυπριανού, ”σε αυτό το οποίο είπε ο κ. Παπαδόπουλος, και το οποίο έχουμε επαναβεβαιώσει κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ότι είναι κοινός ο στόχος σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού και είναι ο διαχρονικός στόχος που καθορίσθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο”.

“Από εκεί και πέρα”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “υπάρχουν διαφωνίες σε ζητήματα τακτικής και η δική μας η επιθυμία και πρόθεση είναι να συζητήσουμε και για αυτά και να δούμε τι είναι το προσφορότερο σε ό,τι αφορά τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού”.

“Ένα είναι σίγουρο: με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις δεν μπορείς να επιτύχεις κανέναν στόχο”, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως “χρειάζεται συνέπεια και προσήλωση στις βασικές αρχές και αυτή είναι η δική μας προσέγγιση”.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μίαν ευρύτερη συνένωση δυνάμεων της Αντιπολίτευσης και σε μίαν πλειοψηφία στη Βουλή, προκειμένου να πιεσθεί η Κυβέρνηση να ζητήσει αναθεώρηση του Μνημονίου, ο κ. Κυπριανού απάντησε: “Πρώτον, δεν φιλοδοξούμε στη σύμπηξη μετώπου, το οποίο να έχει βλέψεις για οτιδήποτε μελλοντικά και αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω”.

“Αυτήν τη στιγμή, εκείνο που συζητούμε”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “είναι πώς να συνεργασθούμε σε κάποια ζητήματα για τα οποία υπάρχουν παρόμοιες προσεγγίσεις και, ναι, ένα από τα ζητήματα, που μας έχουν απασχολήσει, είναι και το πως καταφέρνουμε να τερματίσουμε αυτό τον κατήφορο, κατά τη δική μας άποψη, στον οποίο μας οδηγεί το Μνημόνιο με τον τρόπο που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση και το περιεχόμενό του βέβαια και είναι ένα από τα θέματα που συζητήσαμε και θέλουμε να δούμε πώς τα πολιτικά κόμματα καταφέρνουμε να διαμορφώσουμε τέτοιες πολιτικές, οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι “υπάρχει ένα περιθώριο συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα κοινά προβλήματα που έχουμε σήμερα μπροστά μας, επομένως, γιατί όχι να μη συνεργασθούμε και με το ΑΚΕΛ και με όλα εκείνα τα κόμματα που συμφωνούν μαζί μας σε κάποια θέματα, τα οποία εμείς θεωρούμε σημαντικά”.