Συζήτηση στην επ. θεσμών στο προσχέδιο της έκθεσης για την οικονομία

Σε ανοικτή συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών συζητά τις θέσεις των κομμάτων επί του προσχεδίου της Έκθεσης και των Συμπερασμάτων της Επιτροπής για τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των όσων οδήγησαν στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

Διαβάστηκε  επιστολή του πρώην Προέδρου του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέα Αρτέμη αναφορικά με αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, διαβάστηκε επιστολή του τέως Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή που αφορούσε την περίοδο κατά την οποία τελούσε Πρόεδρος του ΔΣ της Μαρφίν Λαϊκής και κατά την οποία συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια άλλων εταιρειών, όπως η Axia Ventures. Τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών κατέληξαν όπως περιληφθεί στα συμπεράσματα της Επιτροπής ότι εγείρεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων που χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Επίσης, ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού, το όνομα του οποίου συζητήθηκε για θέμα δανειοδότησης και αποπληρωμής μόνο μέρος του οφειλόμενου ποσού, παρέστη στη συνεδρία και ανέφερε ότι με επιστολή του στη Σύσκεψη Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κομμάτων και προς το κάθε Βουλευτή δίνει εξηγήσεις για το υπό σχολιασμό δάνειο.

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών εξήγησε ότι πήρε δάνειο από την Ελληνική Τράπεζα και επειδή διαφώνησε με τους επιβληθέντες τόκους, σταμάτησε να αποπληρώνει το ποσό που κατά την άποψη του αφορούσε υπερτοκισμό. Ενημέρωσε περαιτέρω την Επιτροπή πως η υπόθεση κατέληξε στο Δικαστήριο και επήλθε συμβιβασμός. Πρόσθεσε ότι για την αποπληρωμή του ποσού που συμφωνήθηκε δανείστηκε από άλλη τράπεζα.

Ο κ. Κουτσού ζήτησε όπως περιληφθούν τα ονόματα όλων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και των μελών Διοικητικών Συμβουλίων Τραπεζών που έτυχαν ή εκτιμάται ότι έτυχαν προνομιακής μεταχείρισης από τις τράπεζες.

Τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν όπως στα συμπεράσματα της Επιτροπής Θεσμών αναφέρεται ότι υπάρχουν διαφορές στις λίστες ονομάτων και τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή σε σχέση με τις φωτοτυπημένες λίστες που κατατέθηκαν στην Επιτροπή.

Το ΔΗΚΟ κατέθεσε σημείωμα 33 σελίδων με παρατηρήσεις και εισηγήσεις για πού πιστεύει ότι πρέπει να περιληφθούν στην έκθεση και τα συμπεράσματα της Επιτροπής.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ κατέθεσε ένα σημείωμα με παρατηρήσεις και εισηγήσεις για την έκθεση και ένα με παρατηρήσεις και εισηγήσεις για τα συμπεράσματα. Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ζήτησε να περιληφθεί στην Έκθεση η διαπίστωση ότι παρουσιάστηκε αδυναμία από τις εποπτικές αρχές να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που περιείχε η μετατροπή καταθέσεων σε αξιόγραφα.

Ο ΔΗΣΥ παραθέτει τις εισηγήσεις του τόσο για την έκθεση όσο για τα συμπεράσματα της Επιτροπής προφορικά.

Ο Βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι στην έκθεση της Επιτροπής καταγράφονται αρκετά ικανοποιητικά τα γεγονότα που αφορούν τον ουσιώδη χρόνο.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ κρίνει ότι θεωρεί σημαντικό να περιληφθεί στα συμπεράσματα η θέση ότι ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις στην Επιτροπή, η έρευνα της Alvarez and Marsal δεν επεκτάθηκε στη Μαρφίν Λαϊκή – Εγναντία.

Επίσης, ζήτησε όπως περιληφθεί στα συμπεράσματα η θέση για μη επαρκή ενημέρωση της Επιτροπής Θεσμών για τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με την έγκριση της διασυνοριακής συγχώνευσης της Λαϊκής Τράπεζας.