Συζήτηση για το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Συζήτηση για το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Έχουμε υποχρέωση να ενσωματώσουμε στην εθνική μας νομοθεσία τις διατάξεις της σχετικής Οδηγίας της ΕΕ και να ψηφιστεί άμεσα το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των θυμάτων από εγκλήματα τρομοκρατίας, υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας, σήμερα, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ανέφερε:

«Συζητήσαμε για το νομοσχέδιο που αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προστασία των θυμάτων από εγκλήματα τρομοκρατίας. Πρόκειται για ένα εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι προέκταση της απόρριψης του νομοσχεδίου που είχαμε καταθέσει τον Μάιο του 2018 που αφορούσε τη ρύθμιση των αδικημάτων τρομοκρατίας. Τότε είχε συζητηθεί διεξοδικώς στην Επιτροπή Νομικών και οδηγήθηκε στην Ολομέλεια για ψήφιση την 1η Φεβρουαρίου του 2019, όπου δεν εγκρίθηκε και επανήλθαμε με ένα εντελώς διαφοροποιημένο νομοσχέδιο, όχι μόνο στον τίτλο αλλά και στο περιεχόμενο.

Σκοπός μας είναι να υιοθετήσουμε τις διατάξεις της Οδηγίας της ΕΕ που, ως γνωστό, έχουμε υποχρέωση να ενσωματώσουμε στην εθνική μας νομοθεσία. Η υποχρέωση αυτή θα έπρεπε να είχε εκπληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Για την καθυστέρηση αυτή μας ζητήθηκε ήδη να αιτιολογήσουμε. Γι’ αυτό παρακάλεσα τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής όπως εξετάσουν αυτό το νομοσχέδιο άμεσα, κατά τρόπο ώστε να οδηγηθεί το συντομότερο δυνατό στην Ολομέλεια και πολύ πιθανό σε κάποια από τις επόμενες ολομέλειες.

Το νομοσχέδιο αυτό, από τη μία ρυθμίζει την προστασία των θυμάτων εγκληματικών πράξεων τρομοκρατίας, παρέχοντας κάποιες ειδικές δυνατότητες προστασίας, σε σχέση με τις περιπτώσεις θυμάτων από γενικότερες εγκληματικές πράξεις. Παράλληλα, ρυθμίζει κατά πιο σαφή τρόπο την εφαρμογή και τη ρύθμιση των αδικημάτων τρομοκρατίας. Πρόκειται για μια σημαντική τροποποίηση στη δική μας νομοθεσία, η οποία περιορίζει τις περιπτώσεις εκείνες όπου θεωρείται ότι είναι αδίκημα τρομοκρατίας, όταν το πρόσωπο γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη πράξη ή ενέργεια του είναι πράξη που καταλήγει σε αδίκημα τρομοκρατίας. Θα πρέπει, δηλαδή, το πρόσωπο να έχει γνώση της συνέπειας της πράξης του – κάτι το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη νομοθεσία που ισχύει σήμερα. Με τη ρύθμιση αυτή, διευκρινίζουμε περαιτέρω την ευθύνη των προσώπων, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία του πολίτη και ταυτόχρονα πιο σαφής εφαρμογή της νομοθεσίας όσον αφορά τη δίωξη αδικημάτων τρομοκρατίας.

Πέραν της συμπερίληψης στο νομοσχέδιο νέων διατάξεων και σειράς από άρθρα που ρυθμίζουν τα θέματα των θυμάτων πράξεων τρομοκρατίας, προστέθηκαν και αλλαγές που σχετίζονται με πρόνοιες της νομοθεσίας που ισχύει και σήμερα, όπως για παράδειγμα ο ορισμός της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – κάτι που έχει αφαιρεθεί από την υφιστάμενη νομοθεσία γιατί κρίθηκε ότι δεν συνέβαλλε στην καλύτερη εφαρμογή του Νόμου. Είναι ένας ορισμός που έχει δοθεί για άλλους σκοπούς, όπως είναι η πάταξη της παράνομης διακίνησης χρημάτων που αφορά άλλη νομοθεσία – την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Γι αυτό αφαιρέθηκε ο ορισμός, αφού περιλαμβάνεται σε άλλη νομοθεσία. Δεν πρόκειται απλώς για επανάληψη του προηγούμενου νομοσχεδίου».

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση που επιχείρησε να συνδέσει τα δύο θέματα, διευκρίνισε ότι το εναρμονιστικό νομοσχέδιο δεν αφορά και δεν επηρεάζει με οποιοδήποτε τρόπο την υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του δικαστηρίου σε σχέση με την εκτέλεση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης του Κούρδου που εκζητείται από τις γερμανικές αρχές. «Δεν επηρεάζεται η δικαστική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο Δικαστήριο Λάρνακας, ούτε η απόφαση, ούτε η εκτέλεση του εντάλματος», τόνισε, εξηγώντας ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα.