Αβέρωφ: Άρα ας μην μιλάμε για πλάνα Β, Γ. Η Κύπρος μία είναι, πλάνο ένα υπάρχει

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με το πέρας σημερινής του επίσκεψης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Επί της πολιτικής επικαιρότητας είδαμε χθες τις δύο πλευρές να ανταλλάζουν κατηγορίες μέσω ανακοινώσεων από τη προεδρία και τη τουρκοκυπριακή ηγεσία. Και κρατάω το ερώτημα που έχει και η εφημερίδα «Αλήθεια» σήμερα, πάμε σε blame game;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι προσπαθεί να συγκρατείται να μην απαντά. Και αυτό είπε και εχθές.

Μία εκτίμηση. Τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα για όσους από μας θέλουμε διακαώς την επανέναρξη του διαλόγου που θα οδηγούσε στο επιθυμητό για όλους μας αποτέλεσμα, να απαλλαγούμε από την τουρκική κατοχή και τα κατοχικά στρατεύματα.

Συνεχίζει η δική μας πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να κάνει ότι μπορεί. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες όχι μόνο στο να υπάρξει συμφωνία στους όρους εντολής αλλά και που θα οδηγήσει σε αυτό που θέλουμε, τη λύση του Κυπριακού.

Ίσως Πρόεδρε κάποιες θεραπείες στο τομέα της διακυβέρνησης που συζητήθηκαν στο παρελθόν και απορρίφθηκαν να μην είναι το πραγματικό αντίδοτο στην συνομολόγηση των όρων αναφοράς; Επικριθήκατε χθες από την αντιπολίτευση.

Εγώ πιστώνω τον Πρόεδρο ότι προσπαθεί με κάποιες ιδέες να δει αν μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, δεν έχουμε άλλο δρόμο από την επανέναρξη του διαλόγου. Και ξέρετε η παρέλευση του χρόνου όχι μόνο παγιώνει τα τετελεσμένα, δυσκολεύει και τις οποιεσδήποτε πιθανότητες παραμένουν για να επιλύσουμε το Κυπριακό και δεν έχουμε εναλλακτικές.

Άστε τα σχέδια Β, Γ και Δ. Αν δεν μπορούμε να βρούμε τη λύση στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής , σε ποιο μοντέλο θα βρούμε λύση του ενιαίου κράτους ή των δύο κρατών; Ποιες άλλες εναλλακτικές έχουν μείνει;

Ενιαίο κράτος, βεβαίως και θα το προτιμούσα, ρωτήσαμε και τους Τουρκοκύπριους; Οι Τουρκοκύπριοι θα προτιμούσαν δύο κράτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ρώτησαν τους Ελληνοκύπριους; Ρώτησαν και τον ξενοδόχο; Ρώτησαν την Ευρώπη;

Άρα ας μην μιλάμε για πλάνα Β, Γ. Η Κύπρος μία είναι, πλάνο ένα υπάρχει. Είτε θα βρούμε λύση μέσα από τα ομόφωνα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε αυτό το παρατεταμένο αδιέξοδο θα εργάζεται εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.

Υπάρχει ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στο Αμερικανικό Κογκρέσο κ. Πρόεδρε το οποίο περιλαμβάνει σειρά προνοιών που έχουν σχέση και με τη Κύπρο και με την Ελλάδα, ΑΟΖ της Κύπρου και Αιγαίου αλλά και με τις σχέσεις με το Ισραήλ. Θέλετε να πείτε κάτι πάνω σε αυτό;

Εγώ θα δώσω την πολιτική ερμηνεία. Μετά από δεκαετίες περιπλανήσεων εξωτερικής πολιτικής κατανοούμε ποιά είναι η κατεύθυνση της χώρας.

Το είπα ξανά. Δυτικός είναι ο προσανατολισμός αυτής της χώρας. Και φέρνει και αποτελέσματα η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής στην τριμερή Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ.

Έστειλε πολλαπλά μηνύματα, όπως και οι συζητήσεις στο Κογκρέσο για αυτά τα σημαντικά νομοσχέδια.

Την πολιτική τους ερμηνεία δίδω γιατί έχω και την άποψη ότι η Κύπρος δεν είναι όπλα που χρειάζεται, είναι πολιτικά εργαλεία για τη λύση του Κυπριακού και θεωρώ την Αμερική και το Κογκρέσο ως το πιο σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού. Με το να έρθει το εμπάργκο, με όπλα θα λύσουμε το Κυπριακό; Έχει μεγάλη πολιτική σημασία αυτό που εξήγησα προηγουμένως.