Συγγνώμη από τις αρχές της Μαλαισίας απαιτούν οι Κινέζοι συγγενείς

Επίσημη συγγνώμη από τις αρχές της Μαλαισίας απαιτούν εξοργισμένοι κινέζοι συγγενείς των επιβατών του άφαντου Boeing, που ταξίδεψαν στην Κουάλα Λουμπούρ για να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς της μαλαισιανής κυβέρνησης.

Σήμερα, αρκετές δεκάδες συγγενείς των επιβατών συγκεντρώθηκαν, σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους στην μαλαισιανή πρωτεύουσα, σε ξενοδοχείο και ανάρτησαν πανό που καταδικάζει τον χειρισμό των μαλαισιανών αρχών.

Η πλειονότητα των επιβατών της πτήσης ήταν Κινέζοι. Οι συγγενείς θέλουν η κυβέρνηση της Μαλαισίας να ζητήσει συγγνώμη για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού την περασμένη Δευτέρα πως το αεροσκάφος έπεσε και δεν υπάρχουν επιζώντες, κάτι που πιστεύουν ότι ειπώθηκε χωρίς να έχουν παρουσιαστεί στοιχεία.

«Θέλουμε στοιχεία, αλήθεια, αξιοπρέπεια» έγραφαν τα πανό στα κινεζικά, ή «δώστε μας τον δολοφόνο, πείτε μας την αλήθεια, φέρτε τους συγγενείς μας», στα αγγλικά.

Ο εκπρόσωπος των κινέζων συγγενών, Τζιάνγκ Χούι, είπε ότι «ζητήθηκε από την κυβέρνηση της Μαλαισίας να ζητήσει συγγνώμη για το συμπέρασμα που εκφράστηκε στις 24 Μαρτίου, χωρίς άμεσα στοιχεία ή αίσθηση ευθύνης, πως το αεροπλάνο καταστράφηκε και οι επιβάτες πέθαναν».

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες στα δυτικά της Αυστραλίας συνεχίζονται και το Σίδνεϊ ευελπιστεί πως με τον εντοπισμό αντικειμένων στη θάλασσα θα υπάρχει σύντομα κάποιο απτό στοιχείο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανέφερε την αισιοδοξία του πως θα υπάρξουν σύντομα τα «πρώτα απτά στοιχεία» από τις έρευνες. Μέχρι στιγμής, κανένα από τα όσα αντικείμενα έχουν ήδη περισυλλεγεί δεν έχει συνδεθεί διαπιστωμένα με το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις αυστραλιανές αρχές, στην έρευνα πήραν μέρος την Κυριακή 10 αεροσκάφη και οκτώ πλοία. Από την Παρασκευή, οι νέοι υπολογισμοί των αρχών για την ταχύτητα του Boeing οδήγησαν σε μετατόπιση της περιοχής των ερευνών βορειότερα.

Ένα από τα ελάχιστα ευνοϊκά δεδομένα στην εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη έρευνα προέρχεται πάντως από τη φύση του σημείου των ερευνών: Ο βυθός στην περιοχή που γίνονται οι έρευνες είναι ως επί το πλείστον επίπεδος, με την εξαίρεση μίας απότομης πλαγιάς και «χαράδρας» κοντά στο νότιο άκρο της.