Συγκρατημένη αισοδοξία για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, σε λίγη ώρα

Με την αισιοδοξία ότι οι προσφορές των ελληνικών τραπεζών, στο πρόγραμμα της επαναγοράς ομολόγων ξεπέρασαν το φράγμα των 30 δις ευρώ, καθώς υπολογίζονται στα 31,5 θα ξεκινήσει σε μία περίπου ώρα, η τηλεδιάσκεψη του  Eurogroup.  Μοναδικό θέμα συζήτησης, το οποίο συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ  θα είναι ο απολογισμός της επαναγοράς ομολόγων  και η εκταμίευση της επόμενης δόσης. 

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, ο κ. Γιουνκέρ συγκάλεσε την τηλεδιάσκεψη γιατί επιθυμεί να κλείσει σήμερα το ελληνικό θέμα, ώστε την Πέμπτη το πρωί στη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, να συζητηθεί μόνο το θέμα της στήριξης της Κύπρου.

Το βιβλίο προσφορών έκλεισε στις 2 μετά το μεσημέρι, μετά την παράταση μίας ημέρας που έδωσε χθες στους ενδιαφερόμενους ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ. . Η επιτυχία του προγράμματος είναι προαπαιτούμενο για να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του Σώματος Οικονομικών
Εμπειρογνωμόνων, Πάνου Τσακλόγλου, της Γενικής Γραμματέως Δημοσιονομικής Πολιτικής, Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, και του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Στέλιου Παπαδόπουλου, στην οποία αποτιμάται η επαναγορά και γίνεται μια προετοιμασία εν όψει της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Εurogroup το απόγευμα της Πέμπτης θα πρέπει να συμμετάσχει με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.