Σημαντική επιβράδυνση του εναρμονισμένου προϋπολογισμού τον Νοέμβριο

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκα σήμερα δείχνουν μεγάλη πτώση, στο  1,4% του εναρμονισμένου πληθωρισμού, το Νοέμβριο του 2012 και είναι ο χαμηλότερος της τριετίας , από το 2009, όταν είχε διαμορφωθεί στο 1%, σε 12μηνη βάση.

Η βασικότερη αιτία της επιβράδυνσης είναι η μείωση κατά 2,4% των τιμών προϊόντων ή υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες “Ένδυσης και υπόδησης”, “Επίπλωση, οικιακός εξοπλισμός και προϊόντα καθαρισμού”, “Τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά” και “Άλλα αγαθά και υπηρεσίες”. Αντίθετα, αύξηση σημείωσαν οι τιμές που αφορούν, κυρίως τις κατηγορίες “Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο”, “Μεταφορές” και “Αλκοολούχα ποτά και καπνός”.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, με βάση το νέο κανονισμό της Eurostat (No 1114/2010), η        αναθεώρηση των συντελεστών στάθμισης για τον καταρτισμό του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από το έτος 2012, βασίζεται σε στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών.

Σημειώνει ότι μέχρι το 2011, για τον υπολογισμό των συντελεστών στάθμισης χρησιμοποιούνταν δεδομένα κυρίως από την Έρευνα Οικογενειακού Προϋπολογισμού.