Συγκίνηση στην πορεία φοιτητών-μαθητών ενάντια στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Οι φοιτητές και οι μαθητές της Κύπρου  βγήκαν στους δρόμους, κρατώντας σημαίες και πανό, φωνάζοντας συνθήματα . «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της», «Έξω ο Αττίλας από την Κύπρο», «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» , «Τιμή και δόξα στους ήρωες μας», «Ισαάκ, Σολωμέ, δεν θα σας ξεχνώ ποτέ».

Η πορεία των εκατοντάδων μαθητών, ενάντια στην παράνομη και αποσχιστική ανακήρυξη του ψευδοκράτους , ξεκίνησε από την τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου και κατευθύνθηκε προς το οδόφραγμα. Τα παιδιά τραγουδούσαν το «Χώμα που περπάτησα».

Στο οδοφράγμα του Αγίου Κασσιανού, οι φοιτητές και οι μαθητές  διαδήλωσαν με τραγούδια από συγκρότημα φοιτητών και καταδίκασαν ενώνοντας τις φωνές τους το ψευδοκράτος.

Κόμματα και φορείς επιδοκίμασαν την «μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας» στην κατεχόμενη περιοχή από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Πράξη την οποία καταδίκασαν με ψηφίσματά τους το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Μάριος Σιαμμάς τόνισε πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής, ξένων επεμβάσεων, εποικισμού και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου του κυπριακού λαού.

Συγκίνησε όλους ο λόγος της μαθήτριας Γιώτας Κυπριανού.Η Κύπρος επέζησε, είπε, παρά τις καταστροφές από ποικιλώνυμους εισβολείς και κατακτητές  και «οφείλει να επιζήσει και στο μέλλον, ολόκληρη και όχι μοιρασμένη».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι έχει πολλούς στην Κύπρο που θέλουν λύση δύο κρατών, «αλλά δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί Κυβέρνηση που θα υπογράψει τέτοια συμφωνία». Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα αποφράδα και είπε πως «το ψευδοκράτος που ανακήρυξε ο Ντενκτάς ευτυχώς μέχρι σήμερα παραμένει ψευδοκράτος και θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει ψευδοκράτος».