Συγκίνησε η διαγωνιζομένη της Μιανμάρ στα καλλιστεία Μις Υφήλιος: «Ο λαός μας πεθαίνει»

Τη συμμετοχή της στα καλλιστεία της «Μις Υφηλίου» (Miss Universe) χρησιμοποίησε εχθές, Κυριακή, η διαγωνιζομένη από τη Μιανμάρ Θουζάρ Γουίντ Λουίν, προκειμένου να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα.

Η Λουίν ενθάρρυνε τον κόσμο να υψώσει τη φωνή του ενάντια στη στρατιωτική χούντα, η οποία έχει σκοτώσει εκατοντάδες αντιφρονούντες στη χώρα της από τότε που ανέλαβε διά της βίας την εξουσία, μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

«Ο λαός μας πεθαίνει και δέχεται πυρά από τον στρατό κάθε μέρα», είπε η νεαρή καλλονή σε ένα βιντεοσκοπημένο μύνημα για τον διαγωνισμό Miss Universe, ο τελικός του οποίου διεξήχθη στο Seminole Hard Rock Hotel & Casino, στο Χόλιγουντ της Φλόριντα.

«Θα ήθελα να προτρέψω τους πάντες να μιλήσουν για τη Μιανμάρ», πρόσθεσε η Λουίν στο μήνυμά της, επισημαίνοντας ότι ως εστεμμένη ομορφιάς στη χώρα της, εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να στείλει αυτό το μήνυμα. Το Reuters
επικοινώνησε με τον εκπρόσωπο της στρατιωτικής χούντας, ο οποίος δεν δέχτηκε να σχολιάσει την τοποθέτηση της Λουίν.

Η 22χρονη είναι μία από τις πολλές διασημότητες από τη Μιανμάρ που το τελευταίο διάστημα έχουν υψώσει τη φωνή τους κατά του στρατιωτικού καθεστώτος, χρησιμοποιώντας τα social media για να στείλουν το μήνυμά τους. Ανάμεσά τους είναι πολλοί ηθοποιοί, influencers και αθλητές. Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Μιανμάρ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 790 ανθρώπους από την ημέρα του πραξικοπήματος, σύμφωνα με την ακτιβιστική ομάδα Assistance Association for Political Prisoners.

Η Λουίν δεν κατάφερε να φτάσει στον τελευταίο γύρο του τελικού της Miss Universe, όμως κέρδισε το βραβείο για την Καλύτερη Εθνική Φορεσιά, η οποία βασίστηκε σε παραδοσιακό ένδυμα της περιοχής Τσιν στη βορειοδυτική Μιανμάρ, απ’ όπου κατάγεται. Καθώς παρήλαυνε με την παραδοσιακή στολή της στη σκηνή των καλλιστείων, η 22χρονη κρατούσε ένα μικρό πανό που έγραφε «Προσευχηθείτε για τη Μιανμάρ».