Πώς «κατέρρευσε» η τιμή του Bitcoin σε λίγες ώρες με μία μόνο λέξη του Έλον Μασκ

Την κατιούσα έχει πάρει η πορεία της τιμής του Bitcoin το οποίο βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας σε χαμηλό τριμήνου, έχοντας αγγίξει τα 34.283 ευρώ ανά νόμισμα.

Η «αποδόμηση» του Bitcoin το οποίο είχε φτάσει να διαπραγματεύεται στις 14 Μαρτίου στα 54.296 ευρώ ξεκίνησε προ ημερών μετά από την «στροφή» 180 μοιρών που έκανε η Tesla του Έλον Μασκ και πήρε πίσω την απόφασή της να δέχεται ως πληρωμές των προϊόντων της τα Bitcoin επικαλούμενη περιβαλλοντικούς λόγους.

Βασικό πρόβλημα της Tesla είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, από όταν αποδέχθηκε το Bitcoin και εκτόξευσε την τιμή του είναι ότι δέχθηκε σκληρή κριτική λόγω του ότι το Bitcoin απαιτεί τεράστιες ποσότητες ενέργειας για την «εξόρυξή» του (mining).

Οι επικριτές θεωρούν το κρυπτονόμισμα «βρώμικο», για τον απλούστατο λόγο ότι η διαδικασία δημιουργίας του, το λεγόμενο mining (εξόρυξη) καταναλώνει τεράστια ποσότητα ενέργειας από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έρευνα του Πανεπιστήμιου του Cambridge έδειξε ότι το δίκτυο Bitcoin χρησιμοποιεί περισσότερες από 121 terawatt-ώρες (TWh) ετησίως, ποσότητα που θα το κατέτασσε στους 30 κορυφαίους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, εάν ήταν χώρα.

Μάλιστα η εν λόγω ανακοίνωση «εξαφάνισε» από την αγορά κρυπτονομισμάτων 365,85 δισ. δολάρια.

Και ενώ η αγορά κρυπτονομισμάτων επιχείρησε να ανακάμψει, με το Bitcoin αλλά και τα περισσότερα από τα κρυπτονομίσματα που επηρεάζονται από την πορεία της τιμής του να κερδίζουν χαμένο έδαφος, ένα νέο Tweet του Έλον Μασκ ήρθε να στείλει το Bitcoin ξανά σε πορεία προς τα κάτω.

Συγκεκριμένα, αυτό που έκανε ο Έλον Μασκ το βράδυ της Κυριακής ήταν να απαντήσει σε Tweet χρήστη ο οποίος έλεγε πως υπάρχει πιθανότητα η Tesla να πουλήσει τα αξίας 1,5 δισ. δολλαρίων Bitcoin που κατέχει και μάλιστα σύντομα. Ο Έλον Μασκ απάντησε «Όντως» προκαλώντας πανικό στην αγορά.

«Οι Bitcoiners θα ‘χαστουκίζονται’ όταν μάθουν πως η Tesla πούλησε τα υπόλοιπα Bitcoin που είχε. Με το μίσος που δέχεται ο Έλον Μασκ δεν θα τον κατηγορούσα», έγραψε ο εν λόγω χρήστης.

Και ενώ η αποεπένδυση της Tesla είναι απίθανο να συμβεί σύντομα, η Tesla ανέφερε περιβαλλοντικές ανησυχίες με τη χρήση ορυκτών καυσίμων για την κίνηση και είπε ότι θα πουλάει τις δικές της εκμεταλλεύσεις Bitcoin όταν η εξόρυξη είναι πιο περιβαλλοντική. Την ίδια ώρα ο ίδιος ο Έλον Μασκ ενώ κάλεσε τους επενδυτές να μην πανικοβάλλονται αποκάλυψε πως ο ίδιος εργάζεται με μηχανικούς του Dogecoin προκειμένου να το βελτιώσουν αυξάνοντας την τιμή του.

Ωστόσο, αυτή η αύξηση ήταν πρόσκαιρη μετά και το καταστροφικό «όντως» του Έλον Μασκ.

Το μέλλον της αγοράς είναι προς το παρόν αβέβαιο και παρά τα σκαμπανεβάσματα λόγω του δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, δείχνει να διατηρεί δυνάμεις μιας και υπάρχουν αρκετά κρυπτονομίσματα που δεν έχουν επηρεαστεί ανάλογα από την πτώση του Bitcoin.