Στόχος της μεταρρύθμισης η ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Oι προσπάθειες της Κυβέρνησης για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φιλοδοξούν να την ισχυροποιήσουν και να της δώσουν μια νέα πνοή, ενδυναμώνοντας την αποτελεσματικότητά της, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος

«Στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών είναι μέσα από το διάλογο να καταλήξουμε σε μια ευρύτερη συναίνεση για τη μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θέλουμε για την Κύπρο του αύριο, ‘ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε Νομοσχέδιο στη Βουλή το συντομότερο δυνατό, με δεδομένη και τη διαπίστωση ότι το ισχύον μοντέλο έχει επιτελέσει το ρόλο του και χρήζει ριζικής αναδιοργάνωσης», σημείωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος μιλούσε στο συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ με θέμα την οικονομική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στους Δήμους σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης και πώς αυτή επηρέασε τις εργασιακές σχέσεις, πρόσθεσε πως στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η όσο το δυνατό αρτιότερη εξυπηρέτηση του πολίτη, μέσα από την παροχή βελτιωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και, άρα, με όσο το δυνατό λιγότερες φορολογίες.

Υπογράμμισε την ίδια στιγμή ότι οι Τοπικές Αρχές είναι και θα παραμείνουν οι κύριοι πρωταγωνιστές στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Οι Τοπικές Αρχές και ειδικότερα οι Δήμοι έχουν μια ουσιαστική ευθύνη και διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά την αστική ανάπτυξη, τη διαχείριση των αποβλήτων, τη διατήρηση, αξιοποίηση και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την ποιότητα ζωής των κατοίκων» σημείωσε.

Ο Σωκράτης Χάσικος ανέφερε πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις οικονομικές δυνατότητες των Τοπικών Αρχών. «Γνωρίζουμε» είπε «ότι έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν τη μείωση των Προϋπολογισμών τους, που οφείλεται τόσο στη μείωση της κρατικής χορηγίας, όσο και στη μείωση των εσόδων που προκύπτουν από τέλη και φορολογίες, αφού οι οικονομικές δραστηριότητες έχουν μειωθεί», υποδεικνύοντας ωστόσο ότι «παρόλα ταύτα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε την κρίση ως δικαιολογία για να αποφύγουμε τη μεταρρύθμιση».

Αναφέρθηκε ακολούθως στην πολιτική του κράτους για την επιβολή μορατόριουμ στη δημιουργία ή/και πλήρωση θέσεων στο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι επηρέασε ουσιαστικά και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η πολιτική αυτή του κράτους, στοχεύει, από τη μια, στον περιορισμό των ανελαστικών δαπανών τόσο του δημόσιου όσο και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και των Τοπικών Αρχών και από την άλλη, στη μείωση του προσωπικού που απασχολείται στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατά 4500 μέχρι το 2016 με βάση και σχετική δέσμευση του κράτους απέναντι στην Τρόικα.

Αναφέρθηκε επίσης στα πρόσθετα μέτρα που έχουν επιβληθεί στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως περικοπές μισθών και ωφελημάτων, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και συμμερίζεται τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τοπικές Αρχές και τις όποιες ανησυχίες της συνδικαλιστικής πλευράς και των εργαζομένων, αλλά και πως δεν θα έπρεπε να παραβλεφθεί το γεγονός ότι το κράτος καλείται να επιτελέσει το ρόλο του εφαρμόζοντας πλέον αυστηρού προϋπολογισμούς, ένεκα της κακής κατάστασης στην οποίαν βρίσκονται τα δημόσια οικονομικά.

Τόνισε τέλος πως με βάση όλα αυτά τα δεδομένα η επιτυχία ενίσχυσης και ποιοτικής αναβάθμισης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια όλων και στην κατανόηση που θα επιδείξουν οι εργαζόμενοι απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, αυτό της οικονομικής κρίσης, το οποίο άπτεται της επιβίωσης του τόπου και του λαού μας.