Στόχος της Κύπρου έναντι της Τουρκίας και την περιοχή γενικότερα, να βγουν όλοι κερδισμένοι

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας  χθες ενώπιον επιλεγμένου ακροατηρίου από ακαδημαϊκούς και αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο “Ατλαντικό Συμβούλιο” της Ουάσιγκτον, έδωσε την κυπριακή προσέγγιση στις γεωπολιτικές εξελίξεις της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με στέλεχος του συμβουλίου η εκδήλωση ήταν κλειστή, διότι επιθυμούσαν να δοθεί η δυνατότητα στους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης να εκφράσουν ανεμπόδιστα τις απόψεις τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης κατά την παρουσίαση έδωσε έμφαση στο ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή ως μέλος της ΕΕ. που δεν είναι ωστόσο μέρος κάποιας σύγκρουσης και το οποίο μέσω της περιφερειακής της πολιτικής ενισχύει την αξία της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε.. Η γεωγραφική της θέση επιβάλλει ενισχυμένη υπευθυνότητα, σε μία ρευστή περιοχή που αποτελεί την πρώτη γραμμή του Δυτικού Κόσμου, είπε.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις νέες απειλές της σύγχρονης εποχής, που κατευθύνονται προς την Ευρώπη, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση πυρηνικών όπλων, ροή μεταναστών, παράνομη μεταφορά προσώπων οργανωμένο έγκλημα κ.α. και υπογράμμισε ότι η Κύπρος στοχεύει να γίνει φράγμα κι αποτελεσματικός παίκτης για τον έλεγχο αυτών των αρνητικών ροών που έχουν ως στόχο την Ευρώπη.
Παρέθεσε λεπτομερώς στοιχεία για μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως σε σχέση με την αντιμετώπιση απειλών από την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. τη Βρετανία κ.α. χώρες, αλλά και την συνδρομή στη συριακή κρίση.

Αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις της Κύπρου με τους γείτονές της, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο και υπογράμμισε το θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή η ανακάλυψη των ενεργειακών κοιτασμάτων. Περιέγραψε το όραμα οι ενεργειακοί πόροι της Ανατολικής Μεσογείου να φέρουν προοδευτικά αλλαγές στην περιοχή μας, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία και έθεσε ως αρχή την οικονομική και ενεργειακή συνεργασία για το κοινό όφελος.

Ενημερώνοντας τους συνομιλητές του για το κυπριακό και τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία, αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που θέτει τη βάση των διαπραγματεύσεων.

Αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που στοχεύουν στην δημιουργία εμπιστοσύνης και στη διατήρηση της δυναμικής για τη λύση. Εξέφρασε την ελπίδα η τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία κι οι εκλογές το καλοκαίρι να μην επηρεάσουν τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού και υπογράμμισε ότι τα σενάρια που προωθεί η Κύπρος και έναντι της Τουρκίας και για την περιοχή γενικότερα, είναι για να βγουν όλοι κερδισμένοι (win-win).

Ξεκαθάρισε πάντως ότι τα χρονοδιαγράμματα κι οι πιέσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στη διαδικασία. Θέλουμε, είπε, λύση το συντομότερο δυνατό, αλλά επιθυμούμε να είναι δίκαιη, πραγματική και λειτουργική. Αναφέρθηκε επίσης στο θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ε.Ε..