Στόχος η εξάντληση της τετραετίας

Την εξάντληση της τετραετίας έθεσε ως στόχο της Κυβέρνησης με την εισηγητική του ομιλία κατά τη διάρκεια του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος ο Πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ άλλοτε, σημειώνοντας ότι σταθερότητα σημαίνει προώθηση με σταθερά βήματα των μεταρρυθμίσεων, προσανατολισμό προς την ΕΕ, καλύτερο συντονισμό μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση τόσο στα τρέχοντα ζητήματα όσο και στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Επανέλαβε ότι οι στόχοι που τίθενται από το Μνημόνιο είναι αλλαγές που «δεν μας τις επιβάλλουν αλλά τις προωθούμε εμείς, γιατί τις πιστεύουμε εμείς» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έχει χρόνο για χάσιμο γιατί πρέπει να προλάβει να πράξει όσα δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες και ως εκ τούτου ούτε η κυβέρνηση έχει χρόνο για χάσιμο. Εντός των επομένων ημερών, η κυβέρνηση οφείλει, συνέχισε, να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για την νέα δόση του δανείου, να τρέξει τις προετοιμασίας για την ελληνική προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, να επιτευχθεί φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναγνωρίζοντας τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων που απαρτίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι στην παρούσα φάση «υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία της πατρίδας» και αυτό ισχύει για κάθε Έλληνα. Υπό την έννοια αυτή, έθεσε ως προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης την οικονομική ανάκαμψη για να αντιμετωπιστεί και η ανεργία και να μην υπάρξουν νέα μέτρα, τη «διόρθωση των αδικιών των τελευταίων χρόνων» μέσα από τη στήριξη των ασθενέστερων, την έναρξη των θεσμικών αλλαγών που θα κάνουν την Ελλάδα «αγνώριστη». Σε αυτό το πλαίσιο έχει εκπονηθεί και η επικαιροποίηση της προγραμματικής σύγκλισης, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.