Στυλιανίδης: Έκοβαν αβέρτα επιταγές στο προεδρικό

Επιταγές 295.800 ευρώ έκοψε ο Χριστόφιας για πληρωμές του προεδρικού σε δύο μήνες

Εξηγήσεις στο Κυπριακό λαό που υφίσταται τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης καλεί σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, να δώσει η κυβέρνηση Χριστόφια για “σπατάλες” του Προεδρικού Μεγάρου.

“Επειδή, σήμερα το ΑΚΕΛ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα διαφάνειας και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, καλείται να απαντήσει στον κυπριακό λαό: Γιατί το 2011 το Προεδρικό Μέγαρο διέθεσε για σκοπούς πληρωμών σε διάφορους, το ποσό των 29.300, αλλά το 2012 εξέδωσε επιταγές συνολικού ύψους 295.800 ευρώ;”, αναφέρεται στην γραπτή δήλωση με αφορμή σχόλια του ΑΚΕΛ για συνεργάτες του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Προστίθεται ακόμα ότι ” Γιατί το Προεδρικό Μέγαρο, στο διάστημα, μόλις δύο μηνών (Ιανουάριο – Φεβρουάριο) του 2013, εκτόξευσε την έκδοση επιταγών στα 241.885 ευρώ;”

“Για ποιους και γιατί εκδόθηκαν οι επιταγές, λίγο πριν την αποχώρηση της Κυβέρνησης Χριστόφια, όταν τα κρατικά ταμεία παραδίδονταν στη νέα Κυβέρνηση άδεια και το κράτος βρισκόταν ενώπιον του φάσματος στάσης πληρωμών;”, διερωτάται  εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην γραπτή δήλωση του.

ΚΕ: Δικαίωμα του Προέδρου η επιλογή συνεργατών του 

Ο  κ. Στυλιανίδης αναφέρει ότι η σύσταση της ομάδας των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά εκ των ων ουκ άνευ δικαίωμα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας και η επιλογή τους ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε από οποιονδήποτε ως «διορισμός ημετέρων».

“Είναι αδόκιμη η θεωρία του ΑΚΕΛ, οι συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην ορίζονται με κριτήρια του ιδίου του Προέδρου, αλλά των όποιων άλλων”, σημειώνει.

Η επιλογή και η διάρθρωση της ομάδας των συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, αναφέρει, ικανοποιούν τις ανάγκες του ιδίου του Προέδρου και ταυτόχρονα σέβονται απολύτως το δημόσιο χρήμα και συνάδουν με την ορθή διαχείριση των κρατικών ταμείων.

Διευκρινίζει πως οι διορισμοί δεν αφίστανται του κρατικού προϋπολογισμού και τυγχάνουν της γνώσης και της έγκρισης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αναφέρει ότι η διαφάνεια και η χρηστή διοίκηση είναι βασικοί κανόνες για τη σημερινή Κυβέρνηση, πάγια πρακτική της οποίας είναι και θα παραμείνει ο απόλυτος σεβασμός του ελέγχου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η Κυβέρνηση, σημειώνει, σέβεται τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε ό,τι της ζητηθεί.