«Στρόβολος 2020» -Δεν είναι δυνατόν ο Στρόβολος να εξελιχθεί σε ένα διαμέρισμα της Λευκωσίας

Σε χθεσινή πρώτη σύσκεψη κάτω από την πλατφόρμα των δημοτών του Στροβόλου με την ονομασία «Στρόβολος 2020», με απλούς δημότες, αριθμό οργανωμένων συνόλων και ΜΚΟ, καταστηματάρχες, εκπροσώπους επιχειρήσεων, Προέδρους Αθλητικών Σωματείων, Προέδρους Τοπικών Επιτροπών Πολιτικών Κομμάτων, Κοινοτάρχες, Συνδικαλιστές, πρώην Βουλευτές, Υπουργούς και άλλους Κρατικούς Αξιωματούχους, νυν και πρώην Δημοτικούς Συμβούλους και Αντιδημάρχους, του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου και πρώην υποψήφιους Δημάρχους συζητήθηκε εκτενώς η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (νέες αρμοδιότητες, εξουσίες και συνενώσεις των Δήμων).

Τονίστηκε από όλους η θετική προσέγγιση και στάση για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ προς όφελος των δημοτών και της περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης, λαμβάνοντας υπόψη μας το πληθυσμιακό, το γεωγραφικό, το κοινωνικοοικονομικό (χωρίς μεγάλες ανομοιογένειες για ευρύτερο αναπτυξιακό πλάνο) και τις εξοικονομήσεις (οικονομίες κλίμακας).  Στο θέμα των συνενώσεων των Δήμων διακρίνουμε διακρίσεις, γι’ αυτό ζητούμε να εφαρμοστούν τα ίδια κριτήρια σε όλες τις Επαρχίες.

Ως Στροβολιώτες, ομόφωνα, τονίζουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε αυτό που μπήκε κατά την άποψη μας σκόπιμα και αφορά τη συνένωση του Στροβόλου με τη Λευκωσία. Ο Στρόβολος υπήρξε για πολλά χρόνια ένας πρωτοπόρος Δήμος, με ανάπτυξη και προοπτική. Πολλοί ιδιωτικοί Οργανισμοί, Υπουργεία, Κρατικοί Φορείς, Νοσοκομεία, Γήπεδα κοκ έχουν τα κεντρικά τους γραφεία και τις εγκαταστάσεις τους στην επικράτεια του Δήμου Στροβόλου.

Δεν είναι δυνατό ο Στρόβολος να εξελιχθεί σε ένα διαμέρισμα της Λευκωσίας και δεν είναι δυνατό να υιοθετείται αυτό από τον νυν Δήμαρχο του Στροβόλου, επικαλούμενος έτσι τη δήθεν μελλοντική αναβάθμιση και τη δήθεν άντληση Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Αν και αναγνωρίζουμε ότι έγινε σοβαρή δουλειά από τον Υπουργό Εσωτερικών και την Ένωση Δήμων Κύπρου μέχρι το τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου σε σχέση με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες των νέων Δήμων, από την άλλη δεν βρίσκουμε λογική στην πρόταση που θέλει τους Δημάρχους αντί να συγκεντρωθούν αποκλειστικά στις αρμοδιότητες των νέων Δήμων αφού πλέον θα μιλάμε για μεγαλύτερους γεωγραφικά και πληθυσμιακά Δήμους με αυξημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις, να αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες όπως το να είναι Πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών (Εφορειών) – που κακώς μεταφέρονται κάτω από τους Δήμους και Πρόεδροι των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (συμπλέγματα υπηρεσιών – Αποχετευτικό, Υδατοπρομήθειας και Διαχείρισης Αποβλήτων/ΟΕΔΑ) – που κακώς συνεχίζουν να συνδέονται ως αποκλειστικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον σε πιο τεχνικά ζητήματα κάτι πολύ σημαντικό που δεν έχει αναφερθεί ακόμη. Ποιος θα αναλάβει τα χρέη και τις υποχρεώσεις των σημερινών Δήμων; Όπως το Ταμείο Προνοίας πχ. του Δήμου Λευκωσίας χρωστά περίπου €60 εκ., τι θα γίνει με αυτό; Τα διάφορα δάνεια με εγγύηση τα Ταμεία Προνοίας των υπάλληλων κτλ. Οι κάτοικοι του Δήμου Λευκωσίας δεν πληρώνουν τέλη αποχετεύσεων που αφορούν την κατασκευή αλλά μόνο για τη χρήση. Πως θα ρυθμιστεί αυτό στις συνενώσεις;

Καλούμε το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Υπουργό να λάβει υπόψη όλα τα πιο πάνω προτού καταθέσει το τελικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Παράλληλα καλούμε τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και ιδιαίτερα το Δημοκρατικό Κόμμα που θεωρείται ρυθμιστής των εξελίξεων στη Βουλή να κατανοήσουν τον τοπικό χαρακτήρα ιδιαίτερα όταν αφορά ήδη μεγάλες και αναπτυσσόμενες οντότητες και να μην παρασυρθούν από τις μεγαλομανίες κάποιων που εκφράζουν ουσιαστικά τους εαυτούς τους, θεωρώντας ότι δήθεν θα φτιάξουν τη νέα μεγάλη Λευκωσία των 200.000 χιλιάδων κατοίκων και με το πέρασμα του χρόνου θα δημιουργηθεί ένα έκτρωμα που δεν θα δουλέψει πρακτικά και λειτουργικά, εναντίον φυσικά του κόσμου.

Οι μεγάλες και σημαντικές πόλεις φτιάχνονται ή εξελίσσονται από το όραμα, την νοοτροπία, την καθαριότητα, την ασφάλεια, τη βιώσιμη κινητικότητα, τα έργα υποδομής και ανάπτυξης, την εξυπηρέτηση και την ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών, τη μείωση των φορολογιών, στην παροχή κινήτρων για επιχειρηματικές και άλλες δράσεις και όχι από τα πομπώδη λόγια και τους λαϊκισμούς.

Έχει αποφασιστεί με την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου επίσημα από το Υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, να συγκληθεί ανοικτή και μεγάλη Πανδημοτική συγκέντρωση για να συζητηθεί το όλο θέμα με δεδομένα και πιο συγκριμένα.