Άντρος: Ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για όλες τις πράξεις της κυβέρνησης είναι ο ΠτΔ

Ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για όλες τις πράξεις της κυβέρνησης είναι ο ΠτΔ,, ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού

Δεν ξέρω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου. Αν θα αφαιρεθούν οι όποιες υπηκοότητες και ποιες θα αφαιρεθούν. Θέλω όμως να εκφράσω τη λύπη μου γιατί χρειάστηκε να έχουμε αυτή την τόσο έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό, γιατί χρειάστηκε να βγουν στην επιφάνεια τόσες και πολλές συγκεκριμένες παρατυπίες και παρανομίες οι οποίες έγιναν, ηθελημένα ή άθελα, για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να συζητήσει αυτό το θέμα και να πάρει αποφάσεις, την ώρα που άλλες χώρες που τις αφορούσαν άμεσα, πήραν αποφάσεις σε χρόνο μηδέν.

Διερωτώμαι λοιπόν, γιατί χρειάστηκε τόσο χρόνο η κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού για να αποφασίσει τι θα πράξει με τα συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Κλείνει το θέμα εάν και εφόσον σήμερα η κυβέρνηση αφαιρέσει τις υπηκοότητες από όσους έχει καταγγελθεί δημόσια ότι τους δόθηκαν με παράτυπο τρόπο; Κατά την άποψη μας το θέμα δεν κλείνει. Υπάρχουν ευθύνες. Ευθύνες, οι οποίες σε μικρότερο βαθμό, ενδεχομένως να υπάρχουν σε υπηρεσιακό επίπεδό, δεν γνωρίζω. Αλλά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο. Και αυτές οι ευθύνες θα πρέπει να αναληφθούν και οι ευθύνες αναλαμβάνονται, όπως αντιλαμβάνεστε, με συγκεκριμένο τρόπο.

Μας ενοχλεί το γεγονός ότι χρειάστηκε να βγουν αδιάσειστα στοιχεία για να μετατρέψει η κυβέρνηση τη θέση της από κάποιοι συνωμοτούν εναντίον μας, το ΑΚΕΛ θέλει να μας ασκεί εξουθενωτική αντιπολίτευση σε μια προσπάθεια να μας προκαλέσει προβλήματα, ως το σημείο του ναι έγιναν λάθη, πρέπει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε.

Δεν έγιναν απλά λάθη σε αυτή την ιστορία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Αυτά τα οποία έγιναν είναι απαράδεκτα, έχουν δυσφημίσει τη χώρα μας διεθνώς, υποχρέωσαν διεθνείς οργανισμούς, την παγκόσμια τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον ΟΟΣΑ, διεθνή πρακτορεία ασχολήθηκαν μαζί μας με ένα τρόπο απαξιωτικό και προσβλητικό για τη χώρα μας για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα τα οποία είναι προφανές ότι σύρετε για να τα πάρει.

Πρέπει να διερευνηθούν και τα στοιχεία τα οποία λένε ότι η Τράπεζα Κύπρου είχε ενημερώσει από το 2015 για το Jho Low. Όπως επίσης, να δούμε και ποια είναι η έκθεση η οποία έγινε από την ΜΟΚΑΣ όταν υποβλήθηκε η καταγγελία από την Τράπεζα Κύπρου στην ΜΟΚΑΣ, που την απέστειλε η ΜΟΚΑΣ και γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα από τότε, από το Γενάρη του 2016 και αντιμετωπίζεται σήμερα, τότε και μόνο τότε όταν το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας.

Βέβαια εμείς αναμένουμε ακόμα ξεκάθαρες απαντήσεις από τον κ. Αναστασιάδη για το θέμα του Σαουδάραβα. Και για το πού έχει επενδύσει αλλά και για το κατά πόσο χρησιμοποίησε το ιδιωτικό του αεροπλάνο για να πάει ιδιωτικά διακοπές, οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες.

Είναι προς το συμφέρον του κ. Αναστασιάδη να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα ένα θεωρεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο. Ενόσω αφήνει να αιωρείται αυτή η κατηγορία σε βάρος του, μόνο ζημία προκαλείται και στον ίδιο αλλά και στη χώρα μας. Θέλω να τον υπενθυμίσω τον ΠτΔ ότι το 2013 εξήγγειλε χάρτα δεοντολογίας όπως την ονόμασε, που θα διέπει τον τρόπο λειτουργείας και του ιδίου αλλά και των Υπουργών. Εάν θυμούμαι καλά είχε προσδιορίσει ότι δώρα αξίας πάνω από 150 ευρώ πρέπει να δηλώνονται. Χρειάζεται λοιπόν να απαντήσει με τρόπο ξεκάθαρο ο κ. Αναστασιάδης. Και αντί να οπτασιάζεται εχθρούς και συνωμοσίες ας δει ποιες είναι οι δικές του ασήκωτες ευθύνες και οι ευθύνες της κυβέρνησης του για τη δυσφήμιση την οποία έχει δεχτεί η κυπριακή δημοκρατία.

Υιοθετείτε την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη εμπλοκής του ΓΕ;

Νομίζω ο αρμόδιος για να το αποφασίσει αυτό είναι ΓΕ. Ας αφήσουμε τα πράγματα να δούμε πως θα εξελιχθούν σήμερα και ενδεχομένως αύριο να μπορούμε να πούμε περισσότερα πράγματα.

Μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι πολιτικές ευθύνες;

Ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη για όλες τις πράξεις της κυβέρνησης είναι ο ΠτΔ. Οι εκάστοτε Προέδροι έχουν την ευθύνη για τις πράξεις τις οποίες πράττει η κυβέρνηση τους. Όταν ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ευθυνόταν ο Δημήτρης Χριστόφιας. Τώρα αντιλαμβάνομαι δεν μπορεί να ευθύνεται είτε ο κλητήρας του Προεδρικού είτε οποιοσδήποτε άλλος.

Άρα ζητάτε ανάληψη από τον ίδιο τον Πρόεδρο, εννοείται παραίτηση;

Από τον ίδιο τον Πρόεδρο ανάληψη της ευθύνης που του αντιστοιχεί για αυτά τα πράγματα, τα οποία επαναλαμβάνω έχουν δυσφημίσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την Κύπρο διεθνώς.

Για την εμπλοκή του προκαθήμενου της εκκλησίας;

Είναι λυπηρό, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος έχει εμπλακεί σε αυτές τις ιστορίες. Δεν είναι δουλεία είτε του Αρχιεπίσκοπου είτε του οποιουδήποτε άλλου μέρους της εκκλησίας να ασχολείται με τέτοια ζητήματα. Και λυπούμαι γιατί, όχι απλά και μόνο δεν έχει συνειδητοποιήσει το βάρος και το μέγεθος του ατοπήματος που έχει διαπράξει ο Αρχιεπίσκοπος αλλά προσπαθεί και να το δικαιολογήσει, με τρόπο –κατά την άποψη μου- απαράδεκτο. Ξέρετε ποιο είναι το χειρότερο από όλα; Ποια είναι τα πρότυπα τα οποία δημιουργούμε στην κοινωνία εμείς τα πολιτικά πρόσωπα;

Ο ΠτΔ, ο Αρχιεπίσκοπος, ο Άντρος Κυπριανού με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, και όλοι οι πολιτικοί; Στέλνουμε ένα μήνυμα στον κόσμο ότι δικαιούστε να κάνετε ότι θέλετε, αγνοώντας τους νόμους, αγνοώντας τη δεοντολογία και να αναμένεται ότι θα μείνετε στο απυρόβλητο; Ότι θα ζητάτε και ρέστα από πάνω;

Αυτό είναι το σωστό παράδειγμα που πρέπει να δώσουμε εμείς στην κοινωνία; Και μετά αναμένουμε να έχουμε μια καλύτερη κοινωνία. Κατρακυλήσαμε στην κλίμακα της διαφθοράς της παγκόσμιας τράπεζας και ταυτόχρονα κατρακυλήσαμε και στην κλίμακα του κράτους δικαίου. Είμαστε πρωταθλητές τα τελευταία 5 χρόνια. Είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη αύξηση στην υποχώρηση και στις δύο κλίμακες. Στη κλίμακα της διαφθοράς και του κράτους δικαίου.

Η χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε;

Ακυρώθηκε.

Άρα δεν θα οριστεί νέα συνάντηση;

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει την ανάγκη να συναντηθεί με το ΑΚΕΛ και δείξει το σεβασμό του έναντι στο ΑΚΕΛ εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τον συναντήσουμε.