Στρατιωτική αποστολή στη Μεσόγειο για την αποτροπή της μετανάστευσης

Η Ιταλία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Δευτέρα μια στρατιωτική αποστολή στη Μεσόγειο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τον θάνατο και άλλων μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη θάλασσα για να φτάσουν στο έδαφός της, καθώς ο αριθμός των νεκρών στα δύο πρόσφατα ναυάγια συνεχίζει να αυξάνει.

«Μια ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή, με τη συμμετοχή πλοίων και αεροπλάνων, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα για να φυλάσσεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, που έχει μετατραπεί σε τάφο τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε αργά χθες  ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

«Θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα, θα τριπλασιάσουμε τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα στενά της Σικελίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Λέτα επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο ενόψει μιας μεγαλύτερης επέμβασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν το θέμα αυτό στη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ σήμερα οι διασώστες βρήκαν ακόμη δύο σορούς από το ναυάγιο στις 3 Οκτωβρίου πλοίου που μετέφερε μετανάστες στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, γεγονός που ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών σε 362.

Εξάλλου το πρακτορείο ANSA μετέδωσε ότι το ναυτικό της Μάλτας περισυνέλεξε τη σορό ενός τρίχρονου παιδιού από τη θάλασσα, ανεβάζοντας σε 35 τον αριθμό των μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της Παρασκευής, νότια της Μάλτας και της Λαμπεντούζα.