Στρατηγός Φλώρος:Το λέω ξεκάθαρα: εάν πατήσει το πόδι του, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος ήταν

Στρατηγός Φλώρος:Το λέω ξεκάθαρα: εάν πατήσει το πόδι του κάπου πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος ήταν

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας, τόνισε ότι η δύσκολη κατάσταση που ζούμε στα ελληνοτουρκικά δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά η Ελλάδα την διαχειρίζεται σωστά.

Η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία και θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κλιμακούμενα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα, σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόσθεσε ότι μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην έχουν όλα όσα θα θέλαμε, αλλά δεν είναι ούτε παραστρατιωτικές οργανώσεις, ούτε διαλυμένα κράτη, αλλά άριστες συγκροτημένες δυνάμεις. Όποιος τα βάλει μαζί μας θα έχει πολύ μεγάλο κόστος, υπογράμμισε ο κ. Φλώρος.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος συμμαχιών και οργανώσεων, αλλά σε περίπτωση που φτάσουμε σε στρατιωτική σύγκρουση, τότε, πολύ πιθανόν να είμαστε μόνοι μας και συμπλήρωσε ότι «δεν θα περιμένουμε να μας βγάλουν άλλοι από τη δύσκολη θέση».

Παράλληλα, ο κ. Φλώρος τόνισε ότι έχουν τεθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ τόσο οι προκλήσεις της Τουρκίας όσο και το θέμα του ατυχήματος, για το οποίο ξεκάθαρα υπαίτιος θα είναι η γειτονική χώρα, όπως υποστήριξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, ο κ. Φλώρος δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές σε αμυντικό επίπεδο και έχω μιλήσει και εγώ ο ίδιος με τον Ισραηλινό ομόλογο μου. Τα τριμερή σχήματα που υπάρχουν στην περιοχή, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, είναι πολύ σημαντικά και προχωρούν. Φέτος, για πρώτη φορά, αποφασίστηκε να στείλουμε εμείς ένα συνταγματάρχη στην Σχολή Εθνικής ‘Αμυνας (ΣΕΘΑ) του Ισραήλ και εκείνοι έναν στην δική μας. Πρόκειται για μια συμβολική αλλά και ουσιαστική ενέργεια, που δείχνει το επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων».

Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, η σκληρή απάντηση που έδωσε κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχει περίπτωση να έχει συνάντηση ή να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του: «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο να πω κάτι με τον Τούρκο ομόλογό μου. Μετά την Έβρο ήρθαν οι υπερπτήσεις. Το να περάσεις, όμως, για λίγο με ένα αεροπλάνο από κάπου, για κάποια δευτερόλεπτα, δεν δημιουργεί κάποιο κεκτημένο. Δεν είναι κατάληψη εδάφους. Το λέω ξεκάθαρα: εάν πατήσει το πόδι του κάπου πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος ήταν».

Και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συνέχισε την σκληρή του δήλωση: «Όταν προκληθεί ατύχημα στην περιοχή, αυτό θα γίνει από υπαιτιότητα της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα θα δούμε ποιος θα προσγειωθεί, πού θα προσγειωθεί και πώς θα προσγειωθεί. Εάν χάσουμε δικό μας σε ατύχημα δεν θα γυρίσουν όλοι πίσω».

Όπως επεσήμανε «η Τουρκία ενοχλεί το Εθνικό Συμφέρον πολλών χωρών. Του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Λιβύης σε ένα μεγάλο μέρος, της Συρίας ακόμη και της Γαλλίας» εκφράζοντας την εκτίμησή του ότι «η ιστορία δείχνει ότι όποιος υπερμεγαλώνει, υπερθέλει και υπερπροκαλεί δημιουργούνται και αντισυσπειρώσεις. Έχει καταλήξει να μην έχει ούτε έναν φίλο στην περιοχή».

Αν και δεν έδωσε ούτε ένα στίγμα σχετικά με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για ενδεχόμενη κλιμακούμενη πρόκληση, τόνισε ότι «Ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουμε αν προκληθούμε και σε Έβρο και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα. Το κάναμε και προχθές. Η άσκηση δεν ήταν τυχαία», συμπληρώνοντας: «Όταν ευθέως προσβάλλονται κυριαρχικά μας δικαιώματα υπάρχει και κλιμακούμενη δέσμη μέτρων. Δεν σημαίνει ότι θα βομβαρδίσουμε τις γέφυρες της Πόλης ή το αεροδρόμιο της Μπαντίρμα. Αλλά το αν θα φτάσουμε ξεκάθαρα σε στρατιωτική δράση είναι κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει, όμως, σημειακή κρίση, δηλαδή μόνο στο Καστελλόριζο και δεν θα επεκταθεί πουθενά αλλού».

Κληθείς να σχολιάσει εάν ενστερνίζεται την άποψη του προκατόχου του, Ευάγγελου Αποστολάκη ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή ένοπλης σύγκρουσης η Ελλάδα θα είναι μόνη της, ανέφερε: «Όταν φτάσουμε στην καθαρά ένοπλη σύγκρουση, ναι, είναι πολύ πιθανό να είμαστε μόνοι μας αλλά μετά βεβαιότητας δεν μπορώ να σας το πω. Σήμερα οι Συμμαχίες δεν είναι εμφανείς, ούτε οι διπλωμάτες κηρύσσουν πόλεμο. Θα είμαστε μόνοι μας, αλλά εάν έχουμε κάποιον δίπλα μας, εμφανώς ή όχι, είναι καλοδεχούμενος».

«Κράτος Συμμορία»

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα και για τα πεπραγμένα από την Τουρκία στον Έβρο. «Στον Έβρο, όταν ξέσπασε η κρίση, στείλαμε σε μία ημέρα 1.300 άτομα κι αν χρειαζόταν θα στέλναμε άλλες 4.000. Τον πρώτο λόγο βεβαίως έχει η Ελληνική Αστυνομία, όμως, χωρίς τον όγκο του Στρατού δεν θα μπορούσε να το φέρει σε πέρας. Το καθεστώς Ερντογάν και όχι η Τουρκία, προσπάθησε να μας καταπονήσει, να μας εξοντώσει. Δεν είμαστε κράτος που μπορούμε να ανεχθούμε ένα κράτος συμμορία. Αυτό δεν το θέλει ούτε ο Θεός ούτε ο διάολος. Κι εμείς έχουμε και τους δυο μαζί».

Όμως, Στρατηγός Φλώρος, τόνισε ότι αποζητά τον διάλογο με την Τουρκία, φτάνει να αποκλιμακώσει την ατμόσφαιρα που έχει καλλιεργήσει κι αυτός να γίνει με καλή θέληση, και επί ίσοις όροις.