Στο 70% οι Κύπριοι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία στα επόμενα 2 χρόνια

Τη δέσμευση του ΠΑΣΥΞΕ για εργοδότηση Κυπρίων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία σε ποσοστό μέχρι και 70%, έδωσε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΞΕ προς την ηγεσία του ΔΗΣΥ, σε συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι συζητήθηκε η αναγκαιότητα για να στηριχθεί ο ξενοδοχειακός τομέας ώστε να ανοιχθούν θέσεις εργασίας για τους ανέργους, τα διαρθρωτικά προβλήματα του κλάδου, η δυνατότητα αλλαγής στρατηγικής, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η συνολική στρατηγική για τον τουρισμό.

 «Θεωρούμε ότι έχουμε υποδομές, οι οποίες αντί να χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χρησιμοποιούνται για τέσσερις μήνες το χρόνο. Αυτές οι υποδομές, με σωστή στρατηγική, με αλλαγή πλεύσης, με όραμα και με προοπτική, μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε για 8 με 10 μήνες»,  είπε, προσθέτοντας πως αυτό σημαίνει περισσότερη εισαγωγή ξένου συναλλάγματος στην Κύπρο, νέες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως από την πλευρά του ο ΠΑΣΥΞΕ έχει διάθεση να συμβάλει με εισηγήσεις και προτάσεις για μια αλλαγή νοοτροπίας και από τους επαγγελματίες αλλά και από το κράτος, για να μπούμε σε μια νέα εποχή για την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

«Είναι με ευχαρίστηση που έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχει μια δέσμευση από τον ΠΑΣΥΞΕ, να φθάσουμε στην εργοδότηση των Κυπρίων ανέργων στο 70% και 30% ξένους», είπε, ο κ. Ζαχαρίου και κάλεσε την Κυβέρνηση όπως διοργανωθούν το χειμώνα προγράμματα επιμόρφωσης ανέργων που να έχουν σχέση με τη ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι συζητήθηκαν με την ηγεσία του ΔΗΣΥ διάφορες σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αποδεικνύεται ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να εξέλθει η οικονομία από τα αδιέξοδα που έχει εισέλθει.

Ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε τη θέση ότι όλοι πρέπει να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του τουρισμού. «Μιλάμε για μια σειρά από μέτρα και προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν και τη φιλελευθεροποίηση των πτήσεων, και την προσπάθεια που γίνεται από πλευράς επιχειρηματιών για αύξηση της πρόσληψης των ανέργων συμπατριωτών μας, και σε διάφορα άλλα ζητήματα που στόχο έχουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», είπε, σημειώνοντας πως για να γίνει αυτό χρειάζεται μια σειρά ενεργειών που θα πρέπει να γίνει από πολλούς.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Λοϊζίδης, έχουμε συζητήσει και την πρόθεσή μας να ιδρυθεί Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, το οποίο θα βάλει πάνω σε πιο επαγγελματικά δεδομένα και βάσεις την ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ερωτηθείς πώς θα πετύχει την πρόσληψη 70% Κυπρίων από τη στιγμή που το πρόγραμμα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση για πρόσληψη ανέργων στην τουριστική βιομηχανία δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο Σύνδεσμος το συζήτησε και με την Υπουργό Εργασίας, σημειώνοντας πως η Ξενοδοχειακή Βιομηχανία έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής, μετά τον Απρίλιο που εξαγγέλθηκε το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, γύρω στις 2,5 χιλιάδες ανέργους, με ή χωρίς το πρόγραμμα.

Είναι 2,5 χιλιάδες ανέργων, πέραν του 50% των οποίων έγιναν με βάση το πρόγραμμα της Κυβέρνησης και ένας άλλος αριθμός χωρίς το πρόγραμμα, είπε, σημειώνοντας πως σημασία δεν έχει αν εφαρμόζεται το πρόγραμμα αλλά αν προσλαμβάνονται Κύπριοι άνεργοι.

«Το 70%-30% είναι μια δέσμευση δική μας και ένας στόχος που τίθεται, μια συμφωνία κυρίων, ότι θα προωθήσουμε τις προσλήψεις στα επόμενα 1-2 χρόνια με τέτοιο τρόπο που σε ένα ξενοδοχείο το 70% του προσωπικού να είναι Κύπριοι και το υπόλοιπο 30 να είναι άλλης εθνικότητας», ανέφερε.