Μειωμένα τα κέρδη της ΑΗΚ

Το θέμα της μείωσης των εσόδων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου συζητήθηκε τη Δευτέρα σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής.

Το θέμα προέκυψε μετά την απόκλιση που παρουσίασαν τα κέρδη της Αρχής από τα εκτιμώμενα ποσά, αφού αν και αρχικά υπολογίστηκαν στα 100 εκ. ευρώ, τελικά ανέρχονται στα 28 εκ.

Η μείωση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε κατά 20%, ως αποτέλεσμα της ύφεσης.

Κατά τη σημερινή συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ ενημέρωσε την Επιτροπή Εμπορίου για την κατάσταση, ενώ συζητήθηκε ακόμα και η αναγκαιότητα ενεργειακών επανασχεδιασμών και ο ρόλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία δοκιμάζεται ο τόπος, η διασφάλιση φτηνού κόστους ενέργειας είναι σημαντικό ζήτημα προτεραιότητας για την Επιτροπή Εμπορίου, για να προσθέσει ότι βασικός, αμετάθετος και αμετακίνητος στόχος τους  είναι να κατορθώσουν να διασφαλίσουν φτηνό ρεύμα στους πολίτες, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΑΗΚ θα αντεπεξέλθει παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ότι η Κύπρος σήμερα έχει τις ψηλότερες τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και πρέπει οι σχεδιασμοί να γίνουν το συντομότερο, με στόχο ο Κύπριος πολίτης να μπορεί να πληρώνει ρεύμα, όπως και υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες σήμερα.