Στο 28% οι συνολικές μειώσεις στους μισθούς των βουλευτών έως το 2013

Ο μισθός των βουλευτών το 2010 ήταν 5.903 ευρώ, το 2012 θα πέσει στα 4.302 και το 2014 θα φτάσει στα 2.244 ευρώ.

Τα στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Το συνολικό ύψος των περικοπών θα είναι της τάξης του 28% το 2014, σε σύγκριση με το 2010, ενώ διευκρίνισε ότι  απολαβές τους έχουν παγοποιηθεί όσον αφορά στην ΑΤΑ και οποιεσδήποτε άλλες προσαυξήσεις, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία που ρυθμίζει τη μη παραχώρηση τέτοιων αυξήσεων σε όλη την κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τα  μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων κατανοούν πλήρως τη δεινή οικονομική κατάσταση την οποία βιώνει ο τόπος μας σήμερα,είπε ο κ. Γιαννάκης και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να εξαιρεθούν ούτε και  επιχειρούν να εξαιρεθούν από τα μέτρα τα οποία βαρύνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλα τα στρώματα της κοινωνίας μας. «Είναι γι’ αυτό που η ίδια η Βουλή των Αντιπροσώπων πριν ακόμη επιβληθούν οποιαδήποτε άλλα μέτρα εξυγίανσης από την εκτελεστική εξουσία με δική της πρωτοβουλία προχώρησε να νομοθετήσει την εθελοντική εισφορά των βουλευτών μειώνοντας κατά 10% τις απολαβές των μελών της από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2012, οπότε και προωθήθηκαν τα καθολικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης», δήλωσε.

Ο κ. Ομήρου πρόσθεσε ότι οι απολαβές των Βουλευτών έχουν μειωθεί με βάση τη νομοθεσία για την έκτακτη εισφορά που καλύπτει όλους τους εργοδοτούμενους, ενώ με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013, έχει επίσης γίνει πρόβλεψη για τη φορολόγηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι Βουλευτές ως συμπλήρωμα των απολαβών τους.

Οι κατηγορίες κατά των βουλευτών ότι απέφυγαν να ψηφίσουν στον προϋπολογισμό του 2013,πρόταση για την περικοπή των επιδομάτων τους, δεν ισχύει, υποστήριξε ο κ. Ομήρου.Δεν έχει τεθεί ενώπιον της Βουλής από την  εκτελεστική εξουσία οποιαδήποτε πρόταση για περικοπή των επιδομάτων των Βουλευτών με τον προϋπολογισμό για το 2013.

Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε επίσης τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτική ικανότηταw της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από το “B” στο “CCC+”, από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard & Poor’s, ανησυχητική, σημειώνοντας πως επιβάλλεται η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για συνομολόγηση της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.