Στο ψηλότερο επίπεδο τριετίας, 8,5%, η ανεργία στη Φινλανδία

Σε μια ακόμη ένδειξη ότι η φινλανδική οικονομία αποδυναμώνεται, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα αυξήθηκε το Μάιο κατά 0,3 μονάδες, σε 8,5%, από το επίπεδο Απριλίου, φθάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.
Η Φινλανδία αποτελεί μια από τα μόλις τέσσερα κράτη της Ευρωζώνης – μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο – που εξακολουθούν να διατηρούν την κορυφαία αξιολόγηση τρία Α κατάταξης και από τους τρεις μεγάλους διεθνούς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η σκανδιναβική χώρα βιώνει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης της Ευρωζώνης.

Η φινλανδική κυβέρνηση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4 τοις εκατό το 2013, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψη Μαρτίου προβλέπουν αύξηση της τάξης του 0,4 τοις εκατό.

Η Κυβέρνηση της Φινλανδίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2013, αναθεωρώντας προς τα κάτω την πρόβλεψη της του περασμένου Μαρτίου όταν ανέμενε ανάπτυξη 0,4%.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα μειωθεί κατά 0,8% αυτό το έτος, σημειώνοντας ότι η ιδιωτική κατανάλωση βρίσκεται σε κάμψη.

Συμπεριλαμβανομένων των εποχιακών διακυμάνσεων, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε το Μάιο στο 10,8%, παρουσιάζοντας αύξηση μέχρι 1,3 μονάδες από τον ίδιο μήνα του 2012, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Η φινλανδική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ η χώρα βρισκόταν σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.