Στο Υπουργικό η μελέτη για μείωση της θητείας στην ΕΦ

Ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, δήλωσε σήμερα ότι κατατίθεται σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο  η μελέτη του Υπουργείου Άμυνας για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της ΕΦ και μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Ο ΥΠΑΜ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει το περιεχόμενο της μελέτης προτού πρώτα ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, ωστόσο σύμφωνα με έγκυρη πηγή του Υπουργείου, η μελέτη προνοεί τη μείωση της στρατιωτικής θητείας κατά 6 μήνες σε πρώτο στάδιο και την περαιτέρω μείωση της σε μεταγενέστερο στάδιο, έτσι ώστε η θητεία να κατέλθει στους 14-15 μήνες.

Σε δηλώσεις του σήμερα για το θέμα στο Υπουργείο Άμυνας, ο Φώτης Φωτίου, αφού ανέφερε πως είναι κοινά αποδεκτό ότι η στρατιωτική θητεία στην ΕΦ είναι μεγάλη και η μείωση της ασφαλώς αποτελεί επιτακτική ανάγκη, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της ΕΦ, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της στρατιωτικής θητείας αποτελεί δέσμευση στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε πως όλο αυτό το διάστημα από πλευράς Υπουργείου Άμυνας αλλά και ΓΕΕΦ έχει γίνει μια πολύ σοβαρή, επίμοχθη και επαγγελματική δουλειά, μια εντατική προσπάθεια για υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Ο ΥΠΑΜ επεσήμανε ότι η μείωση της μακράς υπηρεσίας στην ΕΦ θα αποβεί επωφελής προς όλες τις κατευθύνσεις, με βάση τα όσα καταδεικνύουν και οι μελέτες. «Θα είναι επωφελής τόσο για τους νέους άρρενες και εν δυνάμει οπλίτες όσο και για ολόκληρη την κοινωνία», είπε.

«Παρόλα αυτά πρέπει να κατανοήσουμε», συμπλήρωσε, «ότι η μείωση της θητείας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεμονωμένη πράξη, αλλά εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης της ΕΦ». Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας με βάση τη μελέτη που έχει γίνει δεν θα επηρεάσει τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΦ και θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα και τις υπόλοιπες επιμέρους κοινωνικές πτυχές. Όπως ανέφερε, η μελέτη για την αναδιοργάνωση της ΕΦ έχει ολοκληρωθεί και έτσι στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει ενημέρωση αναφορικά με τους βασικούς πυλώνες αυτής της μελέτης, συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης της στρατιωτικής θητείας.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι τη Δευτέρα το πρωί στο Υπουργείο Άμυνας θα γίνει ενημέρωση των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί πολύ σύντομα από το Υπουργικό Συμβούλιο», σημείωσε. Επανέλαβε ακολούθως ότι η μείωση της στρατιωτικής θητείας στην ΕΦ είναι μέρος της ευρύτερης αναδιοργάνωσης της ΕΦ και τόνισε ότι αυτή θα επέλθει κλιμακωτά, διαφυλάσσοντας πρωτίστως το αξιόμαχο της ΕΦ.

«Όχι μόνο δεν θα επηρεαστεί το αξιόμαχο της ΕΦ, απεναντίας ο στόχος είναι, μέσα από την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό, να πετύχουμε την ενίσχυση του αξιόμαχου της ΕΦ και αυτό το μήνυμα είναι ξεκάθαρο», πρόσθεσε. Ο Υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε, τέλος, ότι δεν πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις ειδικότερα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της μελέτης, θεωρώντας ότι θα ήταν άκομψο εκ μέρος του, όπως ανέφερε, πριν ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο και τα μέλη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής να συζητά δημόσια τις πρόνοιες της μελέτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά η θητεία στην ΕΦ θα μειωθεί κατά 6 μήνες, ενώ ακολούθως θα μειωθεί κλιμακωτά, με στόχο η θητεία να μειωθεί στους 14-15 μήνες.