Στο…ράφι το περιουσιολόγιο που θα είναι χωρίς καταθέσεις

Για τα τέλη του 2018 και…βλέπουμε μετατίθεται η εφαρμογή του περιουσιολογίου, στο οποίο τελικά οι πολίτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις καταθέσεις τους, αλλά και τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του περιουσιολογίου που είχε καταρτίσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ήδη από το 2015 προέβλεπε μια απλή και γρήγορη διαδικασία, η οποία περιλάμβανε τα ακόλουθα στάδια:

1. Ανάρτηση σε ειδική φόρμα στο ΤaxisNet όλων των υφιστάμενων στα αρχεία της ΓΓΠΣ στοιχείων για τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

2. Ηλεκτρονική αποστολή ειδοποιητηρίων προς τους φορολογούμενους για την επικαιροποίηση των στοιχείων και τη συμπλήρωσή τους και με άλλα πρόσθετα δεδομένα. Στα πρόσθετα στοιχεία που θα καλούνταν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι θα περιλαμβάνονταν αναλυτικές πληροφορίες για:

  • όλα τα λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία, τις αποταμιεύσεις τους και τις επενδύσεις τους στο εσωτερικό της χώρας, (μετοχές, εταιρικά μερίδια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, καταθέσεις, ομόλογα, αμοιβαία κεφαλαία και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα, ακόμη και τις πλάκες χρυσού),
  • όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τις αποταμιεύσεις τους στο εξωτερικό, (ακίνητα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη, καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.). Τελικά όλα πάνε στις ελληνικές καλένδες…