Στο Οσλο οι ηγέτες της διαιρεμένης ΕΕ για το Νόμπελ Ειρήνης-

Για πολλούς αποτέλεσε έκπληξη η απόφαση του Ινστιτούτου Νόμπελ να απονείμει το φετινό νόμπελ ειρήνης στην ΕΕ. Οι υποστηρικτές ωστόσο της απόφασης λένε ότι η ΕΕ το άξιζε περισσότερο από τον καθένα μετά τις γιγάντιες προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει τα δεινά που περνάει η Ευρώπη.  Όπως άλλωστε είχε δηλώσει πριν μέρες ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στόχος είναι να μεταμορφωθεί η Ευρώπη “από ήπειρο του πολέμου σε ήπειρο της ειρήνης”.

Έτσι σήμερα, οι 20 από τους 27 ηγέτες της ΕΕ, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση, θα παραστούν στο Οσλο για να παραλάβουν το βραβείο το οποίο θα απονεμηθεί στους τρεις προέδρους, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η τελετή θα αρχίσει στις 14:00 ώρα Ελλάδος στο Δημαρχείο του Όσλο.

Η ιστορία της ΕΕ, ξεκινά με την ίδρυση της Ένωσης Άνθρακα και Χάλυβα, η οποία μετρούσε μόλις έξι ιδρυτικά μελή, φτάνοντας σήμερα στα είκοσι οκτώ, μαζί με την Κροατία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτείνεται πλέον από την Πορτογαλία μέχρι τη Ρουμανία και από τη Φινλανδία μέχρι τη Μάλτα περιλαμβάνοντας 500 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σήμερα τιμάται για την εδραίωση της συμφιλίωσης ανάμεσα στους εχθρούς του χθες, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την πτώση των στρατιωτικών καθεστώτων της νότιας Ευρώπης και τη διάλυση του σοβιετικού μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη.

Η ειρωνεία ωστόσο είναι, ότι η τελετή απονομής διεξάγεται σε μία χώρα που απέρριψε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο φορές. Η διάκριση έρχεται μία στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται την σοβαρότερη κρίση της 55χρονης ιστορίας της, μία κρίση που την θέτει μπροστά στην επιλογή ανάμεσα στην ενίσχυση του φεντεραλισμού ή την αβέβαιη επιβίωσή της υπό τη σημερινή της μορφή.

Η σύγκρουση ανάμεσα στα πλούσια κράτη του ευρωπαϊκού Βορρά και τα υπερχρεωμένα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου που εφαρμόζουν επώδυνες θεραπείες λιτότητας έχει προκαλέσει ισχυρές κοινωνικές εντάσεις και ενίσχυση του εξτρεμισμού.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μία δύσκολη περίοδο”, παραδέχθηκε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ινστιτούτο Νόμπελ. “Θα βγούμε από αυτήν την περίοδο της αβεβαιότητας και της ύφεσης πιο ισχυροί από πριν”, είπε.

Το Βραβείο Νόμπελ δεν ήταν ικανό ωστόσο να διώξει τους δαίμονες του παρελθόντος. Τους τελευταίους μήνες, οι Ευρωπαίοι δεν στάθηκαν ικανοί να συμφωνήσουν για την έξοδο από την κρίση της ευρωζώνης, για τον κοινό προϋπολογισμό της περιόδου 2013-2020, ούτε καν για τη διαμόρφωση κοινής στάσης απέναντι στο παλαιστινιακό αίτημα για την αναβάθμιση της εκπροσώπησης των Παλαιστινίων στα Ηνωμένα Έθνη.

Ακόμη και για την σημερινή τελετή οι Ευρωπαίοι δεν κατόρθωσαν να εναρμονίσουν τη στάση τους: είκοσι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παρευρεθούν στην τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο, αλλά υπάρχουν και πέντε ή έξι που αρνήθηκαν την
πρόσκληση και όχι σε όλες τις περιπτώσεις για λόγους ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Μεταξύ των απόντων θα είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, που παραχώρησε τη θέση του στον περισσότερο ενθουσιώδη ευρωπαϊστή αντιπρόεδρο της κυβέρνησης  Κλεγκ.

Check Also

O 82χρονος Γερμανός «Ρούπερτ Μέρντοχ» χωρίζει την κατά 27 χρόνια νεότερη σύζυγό του

Στη διεθνή κοινή γνώμη η έκπληξη ήταν μεγάλη. Ο Αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ, …

Ελλάδα: Απολογείται σήμερα ο 45χρονος Αλβανός που κάλεσε για καφέ 38χρονη και αποπειράθηκε να τη βιάσει

Το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου αναμένεται να περάσει σήμερα ο 45χρονος από την Αλβανία που …