ΠΟΕΔ: “Αφήστε την παιδεία έξω απο τη λιτότητα στην Κύπρο”

«Η Παιδεία είναι ο μόνος, ίσως, τομέας που θα πρέπει να κρατηθεί έξω από τα οποιαδήποτε μέτρα για την οικονομική κρίση, αφού αποτελεί αδιαμφισβήτητο αξίωμα» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔ λέγοντας ότι «μόνο μέσα από την Εκπαίδευση είναι δυνατό να εξέλθουμε από την κρίση».

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου δόθηκε σήμερα με αφορμή την παρουσία της στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και τη συζήτηση των νομοσχεδίων για εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου.

Τα μέλη της Οργάνωσης σχολιάζουν επικριτικά την απόφασης κυβέρνησης να μην τους ενημερώσει για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει για τη στήριξη της οικονομίας αλλά ούτε κλήθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο να καταθέσουν τις απόψεις τους. Διευκρινίζουν ωστόσο «πως ανεξάρτητα από τη διαφωνία της στον τρόπο διαχείρισης των μέτρων οικονομικής εξυγίανσης από την Κυβέρνηση και γενικά από όλη την πολιτική ηγεσία, αυτή δεν αρνείται την υποχρέωσή της να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί για τη διάσωση της Οικονομίας και του τόπου».

Η ΠΟΕΔ σημειώνει πως οι θέσεις της καλύπτουν όλα τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή (συνταξιοδοτικό, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, επιπλέον φορολογίες, μόνιμες μειώσεις μισθών κ.ά.), με ιδιαίτερη αναφορά στον τομέ της Εκπαίδευσης.

«Σε αυτό τον τομέα, ενώ αναλήφθηκαν κατά καιρούς δεσμεύσεις ότι η Παιδεία δεν θα επηρεαστεί από τα μέτρα, παρατηρούνται δραστικές μειώσεις κονδυλίων ενώ, μέσω της αύξησης του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, επιχειρείται μείωση προσωπικού» αναφέρει, τονίζοντας ότι η Παιδεία είναι ο μόνος, ίσως, τομέας που θα πρέπει να κρατηθεί έξω από τα οποιαδήποτε
μέτρα για την οικονομική κρίση, αφού αποτελεί αδιαμφισβήτητο αξίωμα πως μόνο μέσα από την Εκπαίδευση είναι δυνατό να εξέλθουμε από την κρίση.

Υπογραμμίζει ακόμη πως «η αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, πέρα από το ότι θα έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νέων εκπαιδευτικών να σπρωχθούν προς την ανεργία – γιατί, ποιο άλλο επάγγελμα αναμένεται από ένα δάσκαλο να ασκεί, εκτός από εκείνο του δασκάλου -, επηρεάζει αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων, αυξάνει το άγχος του προσωπικού, ανατρέπει τους προγραμματισμούς του Υπουργείου Παιδείας και των σχολικών μονάδων, με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτά συνεπάγονται στην ποιότητα της Εκπαίδευσης».

Αναφερόμενη στις κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν στην εκπαίδευση, η ΠΟΕΔ υποστηρίζει ότι αυτό δεν επιφέρει επιπρόσθετο κόστος στον προϋπολογισμό, μια και στις θέσεις αυτές απασχολούνται, ήδη, συμβασιούχοι για την κάλυψη των αναγκών.

«Η ΠΟΕΔ αναμένει ότι θα ληφθούν από την Πολιτεία και/ή τη Βουλή επείγοντα μέτρα για προστασία της ομάδας αυτής των εργαζομένων. Θεωρεί ότι, αν για οποιαδήποτε τροποποίηση των προνοιών των Νομοσχεδίων, μπορεί, λόγω Τρόικας, να προβληθεί αδυναμία, για την παράλειψη να επιδιωχθούν οι αναγκαίες ρυθμίσεις για ικανοποιητική προστασία των συμπολιτών μας που θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες, δεν υπάρχει δικαιολογία» καταλήγει η ανακοίνωση.