Στο μνημόνιο η Κύπρος

Οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν από την υπογραφή του κυπριακού μνημονίου, διευθετήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες , στις διαβουλεύσεις του Δημήτρη Χριστόφια στις Βρυξέλλες και σε μετέπειτα συνάντησή του με στελέχη της τρόικας.

Πληροφορίες τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από το μέτωπο του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων, συγκλίνουν ότι το “κλείδωμα” του μνημονίου” είναι θέμα ωρών. Η τρόικα φέρεται να έκανε πίσω σε θέματα που έκαιγαν την κυπριακή προεδρία, όπως η αξιοποίηση των εσόδων από το φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος πλέον να μην προχωρήσουμε στη συμφωνία έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι η συμφωνία που επήλθε στο θέμα του φυσικού αερίου, το οποίο είχε μπλοκάρει τις εξελίξεις, αλλά είχε προκαλέσει και ενδοκυβερνητικούς τριγμούς. Από το υπουργείο Οικονομικών διαρρέεται ότι στη συμφωνία με την τρόικα για το επίμαχο θέμα θα λαμβάνονται υπόψη ειδικές ανάγκες της κυπριακής δημοκρατίας.

Φέρεται να έχει βρεθεί και η χρυσή τομή στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει αργότερα, όπως έγινε γνωστό, σε επίσημη ενημέρωση.