Στο Κυπριακό, την ενέργεια και την οικονομία επικεντρώθηκε η συζήτηση Αβραμόπουλου-Κασουλίδη

Συζήτηση εφ’όλης της ύλης είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας του κ. Κασουλίδη στην Αθήνα.

Ο κ. Αβραμόπουλος καλωσορίζοντας το νέο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτίμησε ότι η παρουσία του στη συγκεκριμένη θέση θα συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στην περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας και τον συντονισμό των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, η συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας «αποτελεί το θεμέλιο λίθο της εθνικής ελληνικής πολιτικής στο Κυπριακό και κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης μας». Όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το Κυπριακό και τις δυνατότητες επανέναρξης διαπραγματεύσεων επί των θεμάτων ουσίας, ο οποίες, όπως σημείωσε «εδώ και ένα χρόνο έχουν παγώσει με ευθύνη της τ/κ πλευράς».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού καθώς και την εξεύρεση συνολικής και συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ «κορυφαία εθνική προτεραιότητα» για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αποτελεί την προϋπόθεση και το κλειδί «για την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», δίνοντας παράλληλα νέα δυναμική στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο θα πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και να προταθεί η ανάγκη εσωτερικής διαβούλευσης στο νέο αναβαθμισμένο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, «ώστε να υπάρχει ένα πακέτο προτάσεων για εξεύρεση λύσης και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με τους τ/κ χωρίς εντάσεις με γνώμονα το συμφέρον του Κυπριακού λαού και της ευρύτερης περιοχής».

Ο κ. Αβραμόπουλος διαπίστωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Κύπρου «πορεύεται με σχεδιασμό και στρατηγική, γνωρίζει τι θέλει και επιδιώκει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε επίσης τον Κύπριο ομόλογο του για τα αποτελέσματα του δεύτερου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που έλαβε χώρα στην Κων/πολη, ενώ πραγματοποιήθηκε συζήτηση και για όλα τα ζητήματα που αφορούν το φάσμα των διμερών σχέσεων, Ελλάδας και Κύπρου, όπως η οικονομία, η ενέργεια και τα περιφερειακά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες στη Ν/Α Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στον οικονομικό τομέα ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «Ελλάδα και Κύπρος αγωνιζόμαστε μαζί, από κοινού με τους εταίρους μας και σε κάθε επίπεδο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό είναι κρίσιμο να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατό οι εκκρεμότητες που παραμένουν για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας για την έγκαιρη, επαρκή και με τους καλύτερους δυνατούς όρους χρηματοδότησης της Κύπρου».

Ο κ. Κασουλίδης από την πλευρά του δήλωσε την επιθυμία του να επαναληφθεί η επιτυχημένη συνεργασία και συντονισμός ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, που υπήρξε κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την ΕΕ, που οδήγησε και στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι την παρούσα χρονική στιγμή οι δύο χώρες δοκιμάζονται από την βαριά δυσκολία της οικονομικής κρίσης. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να καταλήξει σε συμφωνία μέσα στο πλαίσιο του προσεχούς διαστήματος, μέχρι τέλος του μήνα με την τρόικα για να προχωρήσει τις προσπάθειες για την έγκριση της δανειακής σύμβασης.

Όπως είπε με τον Έλληνα ομόλογο του έχει συμφωνηθεί ένας «οδικός χάρτης στρατηγικής όσον αφορά την εσωτερική πολιτική της Κύπρου η οποία θα ακολουθηθεί τουλάχιστον για το ορατό μέλλον των δύο ετών. Σε αυτό τον δικό χάρτη εντάσσουμε την προσπάθεια της Κύπρου να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της εξωτερικής της πολιτικής, σταθερά, σαν ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ». Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η Κύπρος δε θέλει να διαφέρει από τα άλλα 26 κράτη μέλη της ΕΕ και εδώ – όπως ανέφερε – «εντάσσεται και η προσπάθεια μας για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Δεν είναι μία ενέργεια που σκοπεύει στο παιχνίδι των ευθυνών, εκμαιεύοντας μία άρνηση της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι χρειάζεται μία καλή και σοβαρή προετοιμασία ώστε όταν ξαναξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού αυτές «να διεξαχθούν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, με συνθήκες πολύ καλύτερες για την προοπτική της επιτυχίας τους. Δεν επιθυμούμε διάλογο για χάρη του διαλόγου, θέλουμε ένα διάλογο με στόχο και κατάληξη».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση για το Κυπριακό και την επανέναρξη των συνομιλιών σε συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να προετοιμάσουμε γερά το έδαφος, το Εθνικό Συμβούλιο να καταλήξει σε κοινές θέσεις και κοινή διαπραγματευτική γραμμή, να προτείνει αυτές τις θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά παράλληλα να κινηθούμε στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος που θα βοηθήσει για την επιτυχία αυτού του στόχου».

Ο κ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του αναφέρθηκε σε ένα νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην περιοχή, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο του έχουν ι διαμορφωθεί και νέοι όροι ακόμα και γεωπολιτικοί, τονίζοντας ότι «το Κυπριακό παραμένει η βασική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και δε θα αφήσουμε καμία ευκαιρία να χαθεί από αυτές που δημιουργούνται έτσι ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό προς το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να δούμε την Κύπρο ενωμένη». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα «παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και μία γέφυρα φιλίας με τις γειτονικές χώρες», προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει και θα ακολουθήσουμε διάφορα στάδια, με πρώτο αυτό που θα φέρει την Κύπρο να γίνεται μέλος του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», ο οποίος όπως είπε θα είναι ένα επίτευγμα το οποίο «θα διαμορφώσει νέους όρους ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή μας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την οικονομία, ο Κύπριος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες της Ελλάδας για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, λέγοντας ότι «δεν ευθύνεται η Ελλάδα αν επέλεξαν οι εμπορικές τράπεζες της Κύπρου να επεκταθούν στον ελληνικό χώρο, ούτε ευθύνεται η Ελλάδα, αν φόρτωσαν τους εαυτούς τους και μάλιστα από τη δευτερογενή αγορά με σωρεία ελληνικών ομολόγων». Όπως είπε η απόφαση του Eurogroup για κούρεμα του ελληνικού χρέους «δημιουργεί κάποια ηθική υποχρέωση όσον αφορά τους εταίρους, όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου, αυτή τη στιγμή, αλλά από το λεξιλόγιο μας πρέπει να φύγει ολωσδιόλου θέμα ευθύνης της Ελλάδος, κάτι το οποίο ούτε υφίσταται ούτε είναι και δίκαιο να λέγεται».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την τρόικα, η ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί με σωφροσύνη, γνωρίζοντας τις περιορισμένες επιλογές τόσο από πλευράς θεμάτων όσο και χρόνου. Όπως είπε «η κρίση και η αβεβαιότητα έχει διαρκέσει πάρα πολύ. Κάθε μέρα που περνά δημιουργεί και άλλες επιπτώσεις και ταυτόχρονα ανοίγει ορέξεις για όλων ειδών τα δημοσιεύματα που μπορούσαμε να φανταστούμε. Μέσα σε τρεις μήνες η καλή εικόνα της Κύπρου καταστράφηκε εξαιτίας αυτών των δημοσιευμάτων. Είναι ώρα να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουμε το καλό όνομα της Κύπρου», καλώντας όποιον έχει αμφιβολία σχετικά με ξέπλυμα χρήματος ή οτιδήποτε άλλο να πάει στην Κύπρο, όπου εδικοί οργανισμοί ανάλαβαν ήδη να εξετάσουν τα στοιχεία και αν βρουν το οτιδήποτε να το υποδείξουν στην κυβέρνηση για να το διορθώσει.

Ο κ. Αβραμόπουλος συμπλήρωσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος θα πορευθούν μαζί σε μία πράγματι δύσκολη συγκυρία και σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Θα συνεργαστούμε και μέσα στους κόλπους της ΕΕ, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και βέβαια έχοντας δώσει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να στηριχθεί η Κυπριακή οικονομία» οδηγούμενη σε μία συμφωνία στην Ευρώπη, ώστε να προχωρήσουν σε μία διαδικασία επαρκούς χρηματοδότησης της Κυπριακής οικονομίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος έκλεισε λέγοντας ότι «η Κύπρος σε αυτή την νεά της πορεία, με ένα καινούριο ξεκίνημα, που σηματοδοτείται από την ανάδειξη και την εκλογή της νέας της ηγεσίας, θα έχει στο πλευρό της όπως πάντα είχε την Ελλάδα».

Οι δύο Υπουργοί, μετά την κατ` ιδίαν συνάντηση τους, παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Κασουλίδη ο κ. Αβραμόπουλος, όπου συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.