Στο Κραν Μοντάνα χάθηκε μια «ιστορική ευκαιρία» υποστηρίζει ο Γκουτέρες

Στην έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε ότι στο Κραν Μοντάνα χάθηκε μια «ιστορική ευκαιρία».

Η έκθεση αυτή αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός των ημερών ενώ αντίγραφο της έχει δοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο ΓΓ των ΗΕ αναφέρει ότι το Κυπριακό είχε φτάσει πολύ κοντά στη λύση και ότι αυτό δεν επιτεύχθηκε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης από τα μέρη.

Παράλληλα  δεν επιρρίπτει ευθύνες και επαναλαμβάνει την ετοιμότητα του ιδίου και του ΟΗΕ να βοηθήσουν τις πλευρές σε περίπτωση που αποφασίσουν από κοινού να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί, όπως σημειώνει, η «στρατηγική συμφωνία» που αναδύθηκε στο Κραν Μοντάνα.

Επίσης καταγράφει αναλυτικά όλη την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, σημειώνοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τις διαφορές που εξακολουθούσαν να υπάρχουν σε κάθε κεφάλαιο. Ο τρόπος όμως διατύπωσης των γεγονότων και η έμφαση που δίνει στα συμφωνηθέντα και στις συγκλίσεις, αφήνει στον αναγνώστη -δηλαδή στα μέλη του ΣΑ- να εξάγει το συμπέρασμα ότι λίγο-πολύ τα περισσότερα και σημαντικότερα έχουν συμφωνηθεί και απομένουν λίγα ζητήματα.